Amarone della Valpolicella "La Rosta" Degani 2008
|
Opis Szczepy: Corvina 50%, Rondinella 40%, inne 10% ”La Rosta” jest szlachetnym winem powstającym z najlepszych kiści winogron zbieranych ręcznie a następnie leżakowanych w specjalnych drewnianych pudełkach przez około 20 dni podczas procesu suszenia. Dzięki tej metodzie winogrona zwiększają stężenie cukru o 25-30% . W styczniu winogrona są zgniatane i rozpoczyna się fermentacja. Po 25-30 dniach zostają przeniesione do kadzi ze stali nierdzewnej. Gdy fermentacja dobiegnie końca dojrzałe wino jest umieszczane w specjalnych baryłkach zwanych” barriques” na 24-36 miesięcy . Po tym okresie jest umieszczane w wytwornych butelkach. Amarone ”La Rosta” powstaje z najwyższej jakości winogron. Wino powinno być przechowywane w temperaturze 14-15 ... Szczepy: Corvina 50%, Rondinella 40%, inne 10% ”La Rosta” jest szlachetnym winem powstającym z najlepszych kiści winogron zbieranych ręcznie a następnie leżakowanych w specjalnych drewnianych pudełkach przez około 20 dni podczas procesu suszenia. Dzięki tej metodzie winogrona zwiększają stężenie cukru o 25-30% . W styczniu winogrona są zgniatane i rozpoczyna się fermentacja. Po 25-30 dniach zostają przeniesione do kadzi ze stali nierdzewnej. Gdy fermentacja dobiegnie końca dojrzałe wino jest umieszczane w specjalnych baryłkach zwanych” barriques” na 24-36 miesięcy . Po tym okresie jest umieszczane w wytwornych butelkach. Amarone ”La Rosta” powstaje z najwyższej jakości winogron. Wino powinno być przechowywane w temperaturze 14-15 stopni Celsjusza, leżakowane i trzymane z dala od źródeł światła ,tak utrzymywane nie zmieni swojej charakterystyki przez 15-18 lat. Amarone "La Rosta" idealnie pasuje do czerwonego lub grillowanego mięsa a także do serów. |