Frankovka modra Frankovka beczkowe Vinarstvi KRIST 2012
|
Opis Podstawowa charakterystyka: Synonim: Lemberger, Blaufränkisch Jest to prawdopodobnie odmiana austriacka, który powstała przy udziale odmiany Heunisch. Hoduje się ją zwłaszcza w środkowoeuropejskich regionach winiarskich. Jej synonimy: Blaufränkisch, Lemberger, Kékfrankos. W Republice Czeskiej hoduje się ją tylko na Morawach, ponieważ jest to odmiana późna. Wina mają jasno a ... Podstawowa charakterystyka: Synonim: Lemberger, Blaufränkisch Jest to prawdopodobnie odmiana austriacka, który powstała przy udziale odmiany Heunisch. Hoduje się ją zwłaszcza w środkowoeuropejskich regionach winiarskich. Jej synonimy: Blaufränkisch, Lemberger, Kékfrankos. W Republice Czeskiej hoduje się ją tylko na Morawach, ponieważ jest to odmiana późna. Wina mają jasno a nawet ciemno rubinową barwę z błyskami fioletowymi. W winie młodym jest aromat trawiasty, który podczas dojrzewania wina zmienia się na zapachy jeżynowe. W winach Frankovki jest zawsze trochę więcej kwasów niż w innych czerwonych winach i początkowo również garbniki są twardsze. Fakt ten sprawia, że producenci jakościowych win Frankovki zasadniczo obniżają zbiory przy pomocy cięcia pielęgnacyjnego, wydłużają czas fermentacji miazgi, i w ten sposób uzyskują wyższy ekstrakt. Zarazem wina takie pozostawia się przez dłuższy okres w beczkach, żeby dojrzały. W ten sposób przy wykorzystaniu fermentacji jabłkowo-mlecznej można uzyskać bardziej wyrazisty charakter czerwonego wina, któremu nie brak korzenności, a pomimo iż jest pełne, także owocowości. Wina da się dobrze magazynować i powoli dojrzewają w butelce. W zależności od dojrzałości winogron wino Frankovki jest zwykłym winem do codziennych przekąsek i całego szeregu zwykłych posiłków, lub jako wino butelkowo dojrzałe z dobrych roczników nadaje się wspaniale do mięs pieczonych, do dziczyzny, do kaczki i gęsi, do gulaszu, do dań z wnętrzności, do przyprawianych potraw z jarzyn, do polenty, do dojrzewających i białych serów, do mocno przyprawionych makaronów, do niektórych typów pizzy. |