Pecorino, Pecorino Terre Di Chieti, Citra - Palio, 2006
|
Opis Wyjątkowe wino białe, produkowane w 100% z gron Pecorino dojrzewają-cych na wzgórzach prowincji Chieti. Winorośl Pecorino niegdyś zapomniana z uwagi na małą wydajność została ponownie odkryta i doceniona. W barwie jasnosłomkowe, o krystalicznej przejrzystości, połyskujące zielonymi refleksami. Intensywnie pachnące, kwieciste i jednocześnie przyjemnie owocowe, z nutami szałwi, akacji i kwiatu czeremchy. Otwierające się aromatem dojrzałych owoców: melonem ,,cantalupa", gruszką "konferencja", renklodą ale też szałwią. W smaku powtórzone owoce z renklodową gęstością struktury oraz niezwykła świeżość, przyjemna owocowość i nadzwyczaj przyjazna kwasowość. Zbalansowane, bogate w minerały oraz nuty cytrusowe, lekko balsamiczne przy końcu. Jest winem długowiecznym. Idealne do dań rybnych i ... Wyjątkowe wino białe, produkowane w 100% z gron Pecorino dojrzewają-cych na wzgórzach prowincji Chieti. Winorośl Pecorino niegdyś zapomniana z uwagi na małą wydajność została ponownie odkryta i doceniona. W barwie jasnosłomkowe, o krystalicznej przejrzystości, połyskujące zielonymi refleksami. Intensywnie pachnące, kwieciste i jednocześnie przyjemnie owocowe, z nutami szałwi, akacji i kwiatu czeremchy. Otwierające się aromatem dojrzałych owoców: melonem ,,cantalupa", gruszką "konferencja", renklodą ale też szałwią. W smaku powtórzone owoce z renklodową gęstością struktury oraz niezwykła świeżość, przyjemna owocowość i nadzwyczaj przyjazna kwasowość. Zbalansowane, bogate w minerały oraz nuty cytrusowe, lekko balsamiczne przy końcu. Jest winem długowiecznym. Idealne do dań rybnych i owoców morza (co zostało docenione przez Japończyków, którzy kupują 70% produkcji tego wina), wspaniale komponuje się z przystawkami i daniami na bazie delikatnego białego mięsa. Temp. serwowania: 10/12 st.C. |