Montepulciano Chronicon Montepulciano D'Abruzzo Riserva Cantina Zaccagnini 2003
|
Opis Jedno z ulubionych win kardynała Agostino Casarolli. Czerwone, o barwie intensywnie rubinowej z refleksami koloru dojrzałego owocu granatu. Wyprodukowane z gron szczepu Montepulciano, uprawianych wśród wzgórz Bolognano, a otrzymywanych ze specyficznych odmian tej rośliny. Zbiorów owoców dokonuje się w różnych fazach dojrzewania. Przez rok wino dojrzewa w dębowych beczkach. Dojrzałość gron, ich niska kwasowość i brak mocnych garbników powoduje, że produkowane zeń wina w kontakcie ze słodkimi taninami z dębu nabierają szlachetnej struktury. W smaku mocne, soczyście owocowe, o pełnym ciele. Aromat silny, charakterystyczny dla tego wina. Dobrze zbalansowane z wyczuwalnymi leśnymi owocami. Wino o pięcioletnim potencjale dojrzewania. Powinno się ... Jedno z ulubionych win kardynała Agostino Casarolli. Czerwone, o barwie intensywnie rubinowej z refleksami koloru dojrzałego owocu granatu. Wyprodukowane z gron szczepu Montepulciano, uprawianych wśród wzgórz Bolognano, a otrzymywanych ze specyficznych odmian tej rośliny. Zbiorów owoców dokonuje się w różnych fazach dojrzewania. Przez rok wino dojrzewa w dębowych beczkach. Dojrzałość gron, ich niska kwasowość i brak mocnych garbników powoduje, że produkowane zeń wina w kontakcie ze słodkimi taninami z dębu nabierają szlachetnej struktury. W smaku mocne, soczyście owocowe, o pełnym ciele. Aromat silny, charakterystyczny dla tego wina. Dobrze zbalansowane z wyczuwalnymi leśnymi owocami. Wino o pięcioletnim potencjale dojrzewania. Powinno się je podawać o temp. 18 stopni Celsjusza. |