Wino to wytwarzane jest w północnych częściach Veneto, stąd też jego duża popularność w jego stolicy, Wenecji.
Specyficzny, delikatny smak, połączony z "bąbelkami" wino zawdzięcza temu, że wytwarzane jest z niezwykle późno zbieranych owoców winogron.
Prosecco ma niezwykle orzeźwiający smak - jest idealne na ciepłe, letnie wieczory. Na jego bazie przyrządza się popularne we Włoszech koktajle bellini i poinsettia.
Smak: Klasyczne Prosecco w wersji extra dry zawiera cukry resztkowe 16-18 g/l ...
Wino to wytwarzane jest w północnych częściach Veneto, stąd też jego duża popularność w jego stolicy, Wenecji.
Specyficzny, delikatny smak, połączony z "bąbelkami" wino zawdzięcza temu, że wytwarzane jest z niezwykle późno zbieranych owoców winogron.
Prosecco ma niezwykle orzeźwiający smak - jest idealne na ciepłe, letnie wieczory. Na jego bazie przyrządza się popularne we Włoszech koktajle bellini i poinsettia.
Rodzaj winorośli: 100% Prosecco (Prosecco Tondo oraz Prosecco Gentile)
Kolor: żółty, słomkowy, błyszczący
Bukiet: bukiet bardzo pięknie zrównoważony .Nuty kwiatowe, migdały i gruszki. Paleta owocowa, świeża. Przyjemna świeża mineralność.
Smak: Klasyczne Prosecco w wersji extra dry zawiera cukry resztkowe 16-18 g/l co pozwala wydobyć aromaty i smaki kwiwatowe, “perlage bardzo drobny.
Jeśli przechowywane prawidłowo, może leżakować do: 2 lat
Wskazania: Dobre do przekąsek, także do owocowych deserów. Idealne na niezapowiedziane wizyty gości jako oprawa do lekkich przekąsek lub słodyczy. Świetne także jako baza do coctaili np. Bellini z sokiem brzoskwiniowym.
Serwować w temp. 6-8 ºC
Miejsce pochodzenia: colline di Conegliano e Valdobbiadene, na wysokości: 250/300 m n.p.m.
Rodzaj gruntu: wapienny, morenowy, bogaty w minerały
Klimat: śródziemnomorski, umiarkowany
Wiek winorośli: 10/20 lat
Zbiory: wrzesień
Wielkość produkcji: 94 hl/h
Typ winifikacji: Winogrona do sporządzenia bazy wina zbierane są lekko niedojrzałe, moszcz jest klarowany na zimno, następnie dodawane są drożdże, fermentacja odbywa się w temperaturze kontrolowanej 20 stopni C, po której baza jest filtrowana i rozpoczyna się “ prise de mousse” w autoklawie, dodawane są drożdże i wino pozostaje tam w temperaturze kontrolowane 20 stopni, po osiągnięciu 5 atmosfer wino jest schładzane poniżej 0 stopni C.
Kwasowość: 5.80 g/ l
Cukry resztkowe: średnio 17 gr/lt