Dodaj zdjęcie |
Opis Wino to wytwarzane jest w północnych częściach Veneto, stąd też jego duża popularność w jego stolicy, Wenecji. Rodzaj winorośli: 100% Prosecco (Prosecco Tondo oraz Prosecco Gentile) Smak: Klasyczne Prosecco w wersji extra dry zawiera cukry resztkowe 16-18 g/l ... Wino to wytwarzane jest w północnych częściach Veneto, stąd też jego duża popularność w jego stolicy, Wenecji. Rodzaj winorośli: 100% Prosecco (Prosecco Tondo oraz Prosecco Gentile) Smak: Klasyczne Prosecco w wersji extra dry zawiera cukry resztkowe 16-18 g/l co pozwala wydobyć aromaty i smaki kwiwatowe, “perlage bardzo drobny. Jeśli przechowywane prawidłowo, może leżakować do: 2 lat Serwować w temp. 6-8 ºC Typ winifikacji: Winogrona do sporządzenia bazy wina zbierane są lekko niedojrzałe, moszcz jest klarowany na zimno, następnie dodawane są drożdże, fermentacja odbywa się w temperaturze kontrolowanej 20 stopni C, po której baza jest filtrowana i rozpoczyna się “ prise de mousse” w autoklawie, dodawane są drożdże i wino pozostaje tam w temperaturze kontrolowane 20 stopni, po osiągnięciu 5 atmosfer wino jest schładzane poniżej 0 stopni C. Kwasowość: 5.80 g/ l |