Chianti Classico DOCG, Fattoria Rodano, 2003
|
Opis Gospodarstwo ‘Fattoria Rodano‘ istnieje od 1958 roku, kiedy to dziadek obecnego właściciela kupił posiadłość na obrzeżach rejonu winiarskiego ‘Classico‘. Prawdziwą produkcją zajął się jednak dopiero jego syn Vittorio Pozzessi, a następnie wnuczek Enrico Pozzessi, który z fachowością i entuzjazmem podjął się modernizacji winiarni transformując ją na wzorcowy dom winiarski Rodzaj winorośli: 90% Sangiovese, 5% Canaiolo, 5% Colorino Kolor: bardzo intensywna czerwień z rubinowymi refleksami Bukiet: pełen charakteru, ale subtelny, wyczuwalne czerwone, dojrzałe owoce. Smak: Wino o dobrej strukturze, bardzo miękkie i harmonijne, wyczuwalne świeże konfitury Jeśli przechowywane prawidłowo, może leżakować do 5 lat. Wskazania: pieczeń wołowa lub jagnięca, mięsa i ... Gospodarstwo ‘Fattoria Rodano‘ istnieje od 1958 roku, kiedy to dziadek obecnego właściciela kupił posiadłość na obrzeżach rejonu winiarskiego ‘Classico‘. Prawdziwą produkcją zajął się jednak dopiero jego syn Vittorio Pozzessi, a następnie wnuczek Enrico Pozzessi, który z fachowością i entuzjazmem podjął się modernizacji winiarni transformując ją na wzorcowy dom winiarski Rodzaj winorośli: 90% Sangiovese, 5% Canaiolo, 5% Colorino Kolor: bardzo intensywna czerwień z rubinowymi refleksami Bukiet: pełen charakteru, ale subtelny, wyczuwalne czerwone, dojrzałe owoce. Smak: Wino o dobrej strukturze, bardzo miękkie i harmonijne, wyczuwalne świeże konfitury Jeśli przechowywane prawidłowo, może leżakować do 5 lat. Wskazania: pieczeń wołowa lub jagnięca, mięsa i steki pieczone na ruszcie, sery średnio dlugo dojrzewające, wędliny i szynka wieprzowa Serwować w temp. 16-18º C Miejsce pochodzenia: winnice w Castellina Rodano na wysokości 250 m n.p.m. Rodzaj gruntu: częściowo wapienna, pełna skał Alberese, dużo osadu rzecznego bogatego w minerały Klimat: klimat umiarkowany z wystarczająco ilościa wilgoci Wiek winorośli: 5-15 lat Zbiory: ręczne z końcem września do połowy października Wielkość produkcji: 42 hl/h Typ winifikacji: Maceracja i fermentacja w pojemnikach z cementu przez 20 dni. Fermentacja odbywa się wyłącznie z drożdżami znajdującymi się na skórce winogron. Zawartość alkoholu: 14 % vol. |