Sangiovese, Chianti Classico Riserva “viacosta” DOCG, Fattoria di Rodano, 2001
|
Opis Rodzaj winorośli: 100% Sangiovese Kolor: Kolor czerwony bardzo intensywny Bukiet: delikatny, penetrujący, nuty owoców i ziół Smak: intensywny, wyraźne taniny, które są jednak pięknie zrównoważone. Jeśli przechowywane prawidłowo, może leżakować do 15 lat. Wskazania: pieczeń wołowa lub jagnięca, mięsa i steki pieczone na ruszcie, sery średnio dlugo dojrzewające, wędliny i szynka wieprzowa Serwować w temp. 18º C Miejsce pochodzenia: winnice w Castellina Rodano, winnica „Viacosta” na wysokości 250 m n.p.m. z ekspozycją na południowy zachòd. Rodzaj gruntu: tereny bogate w wapień i osady rzeczne bogate w minerały Klimat: klimat umiarkowany z wystarczająco ilościa wilgoci. Wiek winorośli: 31 lat ... Rodzaj winorośli: 100% Sangiovese Kolor: Kolor czerwony bardzo intensywny Bukiet: delikatny, penetrujący, nuty owoców i ziół Smak: intensywny, wyraźne taniny, które są jednak pięknie zrównoważone. Jeśli przechowywane prawidłowo, może leżakować do 15 lat. Wskazania: pieczeń wołowa lub jagnięca, mięsa i steki pieczone na ruszcie, sery średnio dlugo dojrzewające, wędliny i szynka wieprzowa Serwować w temp. 18º C Miejsce pochodzenia: winnice w Castellina Rodano, winnica „Viacosta” na wysokości 250 m n.p.m. z ekspozycją na południowy zachòd. Rodzaj gruntu: tereny bogate w wapień i osady rzeczne bogate w minerały Klimat: klimat umiarkowany z wystarczająco ilościa wilgoci. Wiek winorośli: 31 lat Zbiory: ręczne 3-6 października Wielkość produkcji: 37 hl/h Typ winifikacji: Maceracja i fermentacja w pojemnikach z cementu przez 20 dni. Fermentacja odbywa się wyłącznie z drożdżami znajdującymi się na skórce winogron. Zawartość alkoholu: 14,0 % vol. |