Sangiovese, Cabernet, Corbaia IGT, Castello di Bossi, 1997
|
Opis Rodzaj winorośli: 70 % Sangiovese, 30 % Cabernet Super Toscan Kolor: czerwień rubinowa, bardzo głęboka, z refleksami w kolorze granatu na dnie. Bukiet: Nuty czerwonych owoców bardzo dobrze połączone z zapachami trzeciorzędnymi: tabaki, kawy daja w efekcie bardzo elegancki bukiet. Smak: Na początku czujemy potężny smak, z taninami bardzo zdecydowanymi, ale są one dobrze zintegrowane z całą strukturą wina. Zakończenie długie, ze wspaniałym posmakiem. Jeśli przechowywane prawidłowo, może leżakować 8-15 lat. Wskazania: do dziczyzny, do dojrzałych serów, dań z grzybami i truflami, do pieczonych w piecu warzyw, do dań na bazie fasoli i boczku, do dojrzałych szynek surowych. Serwować w temp. 18 ... Rodzaj winorośli: 70 % Sangiovese, 30 % Cabernet Super Toscan Kolor: czerwień rubinowa, bardzo głęboka, z refleksami w kolorze granatu na dnie. Bukiet: Nuty czerwonych owoców bardzo dobrze połączone z zapachami trzeciorzędnymi: tabaki, kawy daja w efekcie bardzo elegancki bukiet. Smak: Na początku czujemy potężny smak, z taninami bardzo zdecydowanymi, ale są one dobrze zintegrowane z całą strukturą wina. Zakończenie długie, ze wspaniałym posmakiem. Jeśli przechowywane prawidłowo, może leżakować 8-15 lat. Wskazania: do dziczyzny, do dojrzałych serów, dań z grzybami i truflami, do pieczonych w piecu warzyw, do dań na bazie fasoli i boczku, do dojrzałych szynek surowych. Serwować w temp. 18 º C Winnice w Castelnuovo Berardenga Zbiory: wrzesień- październik Wielkość produkcji: 20.000 butelek Typ winifikacji: Maceracja ze skórkami 18 dni w stali w temperaturze kontrolowanej 29-31 C, fermentacja w barrique przez 2 lata, następnie uszlachetnianie przez rok w butelce Zawartość alkoholu: 13,5 % vol. Kwasowość: 6,3 g/ l |