Sangiovese Grosso, Brunello di Montalcino DOCG, Tenuta Caparzo, 2000
|
Opis W latach 60-tych została założona winnica ‘Tenuta Caparzo‘, która jest dzisiaj w posiadaniu 120ha ziemi, z czego 56ha poświęca się hodowli winorośli, 4ha uprawie drzewek oliwkowych, a pozostałe 60ha to lasy. Zarówno wzgórza winnicze jak i piwnice gospodarstwa stoją na najwyższym poziomie technologicznym, gdzie eksperymentuje się np. klonowanie szczepów. Nowoczesne metody winifikacji oraz innowacyjne pomysły, nie przeszkadzają fachowcom z posiadłości ‘Tenuta Caparzo‘ w kontynuowaniu wielkiej tradycji produkcji wina w okolicy Montalcino, i prawdopodobnie połączenie tych dwóch sposobów myślenia pozwala nam spotykać wina z tego gospodarstwa w najlepszych restauracjach i podczas międzynarodowych przyjęć dla najważniejszych osobistości świata. Rodzaj winorośli: 100% Sangiovese ... W latach 60-tych została założona winnica ‘Tenuta Caparzo‘, która jest dzisiaj w posiadaniu 120ha ziemi, z czego 56ha poświęca się hodowli winorośli, 4ha uprawie drzewek oliwkowych, a pozostałe 60ha to lasy. Zarówno wzgórza winnicze jak i piwnice gospodarstwa stoją na najwyższym poziomie technologicznym, gdzie eksperymentuje się np. klonowanie szczepów. Nowoczesne metody winifikacji oraz innowacyjne pomysły, nie przeszkadzają fachowcom z posiadłości ‘Tenuta Caparzo‘ w kontynuowaniu wielkiej tradycji produkcji wina w okolicy Montalcino, i prawdopodobnie połączenie tych dwóch sposobów myślenia pozwala nam spotykać wina z tego gospodarstwa w najlepszych restauracjach i podczas międzynarodowych przyjęć dla najważniejszych osobistości świata. Rodzaj winorośli: 100% Sangiovese Grosso ( Brunello) Bukiet: bardzo szeroki, złożony z dominującymi owocami leśnymi Smak: bardzo intensywny, dobrze zrównoważony, z bardzo przyjemnym zakończeniem Jeśli przechowywane prawidłowo, może leżakować od 20-40 lat. Wskazania: do mięs czerwonych i dziczyzny, grzybów, dań z truflami, dojrzałe sery Serwować w temp. 18-20 º C, otworzyć 1-2 godzin przed podaniem Miejsce pochodzenia: winnice w Montalcino Typ winifikacji: Dojrzewa 3 lata w dużych beczkach z dębu słoweńskiego o pojemności 3.000-5.000 l, następnie uszlachetnia się w butelce przez kolejne 12 miesięcy Zawartość alkoholu: 12,5-13,5 % vol. |