Trebbiano d’Abruzzo, “Altare” DOC, Marramiero, 2005
|
Opis Rodzaj winorośli: Trebbiano d’Abruzzo Długie dojrzewanie w małych beczkach dębowych jest niezwykłością tego wina białego. Kolor: żòłty, lśniący Bukiet: pełny i intensywny z nutkami przypraw kuchennych i warzyw. Smak: w podniebieniu syte, przyjemne, o optymalnej strukturze i trwałości. Jeśli prawidłowo przechowywane może leżakować: 20-30 lat. Wskazania: dania z ryby i owocòw morza, skorupiaki, dania z lekkimi sosami oraz świeże, lekkie sery. Serwować w temp. 14-16º C; dekantowanie zalecane tylko, jeśli wino starszego rocznika (1 godzine przed spożyciem) Miejsce pochodzenia: Rosciano (Pescara) na poziomie 250 m n.p.m. Rodzaj gruntu: średnio przepuszczalny z tendencją do gliny Klimat: umiarkowany z ... Rodzaj winorośli: Trebbiano d’Abruzzo Długie dojrzewanie w małych beczkach dębowych jest niezwykłością tego wina białego. Kolor: żòłty, lśniący Bukiet: pełny i intensywny z nutkami przypraw kuchennych i warzyw. Smak: w podniebieniu syte, przyjemne, o optymalnej strukturze i trwałości. Jeśli prawidłowo przechowywane może leżakować: 20-30 lat. Wskazania: dania z ryby i owocòw morza, skorupiaki, dania z lekkimi sosami oraz świeże, lekkie sery. Serwować w temp. 14-16º C; dekantowanie zalecane tylko, jeśli wino starszego rocznika (1 godzine przed spożyciem) Miejsce pochodzenia: Rosciano (Pescara) na poziomie 250 m n.p.m. Rodzaj gruntu: średnio przepuszczalny z tendencją do gliny Klimat: umiarkowany z dużymi skokami temperatur Wiek winorośli: 35-40 lat Winobranie: październik Wielkość produkcji: 50 hl/h Typ winificacji: maceracja skòrek z moszczem w temp. 10°C przez 24 godz. Po odcedzeniu następuje fermentacja i bardzo długie dojrzewanie w małych, nowych beczkach dębowych - przez 12 miesięcy - co na białe wino jest wyjątkową procedurą. Trebbiano d’Abruzzo jest jednym z bardzo niewielu białych winogron, ktòre potrafią przeciwstawić się ogromowi aromatòw i tanin, jakie przekazują winu dębowe beczki Barrique. Wino to leżakuje dalsze 6 miesięcy przed przekazaniem na rynek. Zawartość alkoholu: 14 % vol. Kwasowość: 5,80 g/ l |