Montefalco Rosso DOC, Antonelli San Marco, 2004
|
Opis Historia posiadłości San Marco de Corticello sięga XIII wieku i już wtedy słyneło z produkcji wina. W okresie od XIII- XVIII wieku należało do biskupa Spoleto W 1881 roku ta posiadłość, która dzisiaj nosi nazwę ‚Antonelli San Marco‘, przejął z rąk kościoła Pan Francesco Antonelli i natychmiast zaczął sadzić nowe winorośle a w jego planie było istotne unowocześnienie produkcji win.. Zapiski z roku 1902 mówią o gęstości 5.000 sadzonek. 115 ha ziemi uprawnej i 40 ha lasu, leżących w samym sercu gminy Montefalco DOC otoczonej przez historyczne miasta Asyż, Todi, Spello, Perugia, Orvieto i Spoleto Rodzaj winorośli: 65% Sangiovese ... Historia posiadłości San Marco de Corticello sięga XIII wieku i już wtedy słyneło z produkcji wina. W okresie od XIII- XVIII wieku należało do biskupa Spoleto W 1881 roku ta posiadłość, która dzisiaj nosi nazwę ‚Antonelli San Marco‘, przejął z rąk kościoła Pan Francesco Antonelli i natychmiast zaczął sadzić nowe winorośle a w jego planie było istotne unowocześnienie produkcji win.. Zapiski z roku 1902 mówią o gęstości 5.000 sadzonek. 115 ha ziemi uprawnej i 40 ha lasu, leżących w samym sercu gminy Montefalco DOC otoczonej przez historyczne miasta Asyż, Todi, Spello, Perugia, Orvieto i Spoleto Rodzaj winorośli: 65% Sangiovese, 15% Sagrantino, 10% Cab. Sauvignon, 10% Merlot Kolor: czerwony, głęboki rubin Bukiet: Delikatne nuty śliwki, wiśni i przypraw ziołowych Smak: Elegancki, dojrzałe, czerwone owoce, świetnie zbalansowane taniny Jeśli przechowywane prawidłowo, może leżakować do 6 lat. Wskazania: do pieczeni, do ważnych pierwszych dań, omletu z truflami, szynki Norcia, dojrzałych serów Serwować w temp.18 º C Miejsce pochodzenia: winnice w Baiocco – południowa ekspozycja.na wysokości 340 m n.p.m.; w Satriano – południowa ekspozycja na wysokości 370 m. n.p.m. Wiek winorośli: 11, 18, 38 lat Wielkość produkcji: 50 hl/h; 1,6 kg owoców z krzewu Typ winifikacji: Każdy typ winogron winifikowany jest oddzielnie, odbiór moszczu z wykorzystaniem systemu grawitacyjnego. Fermentacja w kontakcie ze skórkami przez 15-20 dni w temperaturze 25 ° C. Następnie fermentacja jabłkowo-mlekowa . Wino klaruje się naturalnie bez potrzeby filtrowania. Dojrzewanie w beczkach barrique z dębu francuskiego przez 5 miesięcy, następnie w dużych beczkach z dębu francuskiego i słoweńskiego przez 9 miesięcy/ Różne odmiany wina następnie są mieszane i dojrzewają kolejne 3 miesiące w szkle zakotwiczony w zbiorniku z cementu. Po przelaniu do butelek wino podlega ostatniemu cyklowi dojrzewania, które trwa 12 miesięcy Zawartość alkoholu: 13,5 % vol. |