Carignano del Sulcis, “Grotta Rossa” DOC, Santadi, 2006
|
Opis Rodzaj winorośli: Carignano 100% Kolor: intensywna czerwień w kolorze rubinowym Bukiet: intensywne aromaty owocowe, w zakończeniu pojawia się lukrecja Smak: wino eleganckie, w ustach bardzo potężne Jeśli przechowywane prawidłowo, może leżakować od 8-10 lat. Wskazania: Wino generalnie wskazane do eleganckich dań: czerwonych mięs, ptactwa łownego, zajęcy, sarniny Serwować w temp. 16-18º C Rodzaj gruntu: Tereny średnioprzepuszczalne: gliniaste, piaszczyste i wapienne Klimat: gorący latem, łagodny zimną Zbiory: rozpoczęcie w drugiej połowie września, trwają do końca pierwszej połowy października Typ winifikacji: Moszcz wina fermentuje ze skórkami w temperaturze 25-30 C. Jest wielokrotnie mieszany dla lepszego przechodzenia naturalnego barwnika i aromatu. Fermentacja mlekowa ... Rodzaj winorośli: Carignano 100% Kolor: intensywna czerwień w kolorze rubinowym Bukiet: intensywne aromaty owocowe, w zakończeniu pojawia się lukrecja Smak: wino eleganckie, w ustach bardzo potężne Jeśli przechowywane prawidłowo, może leżakować od 8-10 lat. Wskazania: Wino generalnie wskazane do eleganckich dań: czerwonych mięs, ptactwa łownego, zajęcy, sarniny Serwować w temp. 16-18º C Rodzaj gruntu: Tereny średnioprzepuszczalne: gliniaste, piaszczyste i wapienne Klimat: gorący latem, łagodny zimną Zbiory: rozpoczęcie w drugiej połowie września, trwają do końca pierwszej połowy października Typ winifikacji: Moszcz wina fermentuje ze skórkami w temperaturze 25-30 C. Jest wielokrotnie mieszany dla lepszego przechodzenia naturalnego barwnika i aromatu. Fermentacja mlekowa daje lepsze zmiękczenie wina, które następnie dojrzewa przez kilka miesięcy w zbiornikach cementowych zanim zostanie przelane do butelek. Zawartość alkoholu: 13,5 % vol. |