Carignano, Bovaleddu, Superiore “Terre Brune” DOC, Santadi, 2004
|
Opis Rodzaj winorośli: Carignano 95%, Bovaleddu 5% Kolor: Intensywna czerwień w odcieniu rubinu z refleksami owocu granatu Bukiet: bardzo rzadkie nuty, mocno złożone: śliwki, jagód, ziół, ciepłych przypraw, liści laurowych, goździka, tabaki i czekolady Smak: bogaty, gorący, miękki, nuty dojrzałych owoców, pieprzu, miękkie taniny o wielkiej elegancji. Jeśli przechowywane prawidłowo, może leżakować 10-15 lat. Wskazania: Polecane do mięsa czerwonego pieczonego na ruszcie, dziczyzny mocno przyprawionej i do serów dojrzałych i pikantnych Serwować w temp. 18º C Miejsce pochodzenia: antyczne winorośla w niskich partiach Sulcis, uprawianych wyłącznie ręcznie. Rodzaj gruntu: lekki, przepuszczalny, głównie piaszczysty i wapienny Klimat: gorący latem, umiarkowany zimą Zbiory ... Rodzaj winorośli: Carignano 95%, Bovaleddu 5% Kolor: Intensywna czerwień w odcieniu rubinu z refleksami owocu granatu Bukiet: bardzo rzadkie nuty, mocno złożone: śliwki, jagód, ziół, ciepłych przypraw, liści laurowych, goździka, tabaki i czekolady Smak: bogaty, gorący, miękki, nuty dojrzałych owoców, pieprzu, miękkie taniny o wielkiej elegancji. Jeśli przechowywane prawidłowo, może leżakować 10-15 lat. Wskazania: Polecane do mięsa czerwonego pieczonego na ruszcie, dziczyzny mocno przyprawionej i do serów dojrzałych i pikantnych Serwować w temp. 18º C Miejsce pochodzenia: antyczne winorośla w niskich partiach Sulcis, uprawianych wyłącznie ręcznie. Rodzaj gruntu: lekki, przepuszczalny, głównie piaszczysty i wapienny Klimat: gorący latem, umiarkowany zimą Zbiory: rozpoczęcie z końcem września, trwają do końca pierwszej połowy października Typ winifikacji: Fermentacja alkoholowa w zbiornikach ze stali szlachetnej przez 15 dni, w tym czasie do wina przedostają się polifenole, znajdujące się w skórkach winogron. Następnie fermentacja mlekowa, a po niej dojrzewanie w beczkach barrique od początku grudnia. Beczki barrique z dębu francuskiego nowe, o drobnym uziarnieniu. Dojrzewanie trwa 16-18 miesięcy, w tym czasie wino staje się bogate w aromaty i smaki oraz nabiera zdolności do długiego leżakowania. Na zakończenie wino przelewane jest do butelek gdzie szlachetnienie przez 12 miesięcy. Zawartość alkoholu: 14 % vol. |