Atamisque Malbec Bodega Atamisque 2007
|
Opis Argentyńskie, czerwone, wytrawne wino z dystryktu Mendoza. Grona dojrzewały w winnicy La Consulta, w regionie Russel doliny Valle de Uco. Winnica leży na wysokości 1100 m.n.p.m. na zboczach Andów, a krzewy winorośli są nawadniane wodą z górskich strumieni. Chłodny i suchy klimat, a także duże różnice temperatur pomiędzy dniem i nocą, pozwalają na długie dojrzewanie gron bez użycia środków chemicznych, a w konsekwencji na niezwykłą koncentrację polifenoli, dających wina mocne, gęste, aromatyczne. Wydajność upraw ponad 80-letnich winorośli została ograniczona do 3 ton/ha, co dodatkowo wpłynęło na poziom koncentracji walorów aromatyczno-smakowych. Grona były ręcznie zbierane, tłoczone i ... Argentyńskie, czerwone, wytrawne wino z dystryktu Mendoza. Grona dojrzewały w winnicy La Consulta, w regionie Russel doliny Valle de Uco. Winnica leży na wysokości 1100 m.n.p.m. na zboczach Andów, a krzewy winorośli są nawadniane wodą z górskich strumieni. Chłodny i suchy klimat, a także duże różnice temperatur pomiędzy dniem i nocą, pozwalają na długie dojrzewanie gron bez użycia środków chemicznych, a w konsekwencji na niezwykłą koncentrację polifenoli, dających wina mocne, gęste, aromatyczne. Wydajność upraw ponad 80-letnich winorośli została ograniczona do 3 ton/ha, co dodatkowo wpłynęło na poziom koncentracji walorów aromatyczno-smakowych. Grona były ręcznie zbierane, tłoczone i fermentowane w stalowych kadziach w kontrolowanej temperaturze przez 25 dni, a następnie sfermentowany sok dojrzewał przez 14 miesięcy w nowych beczkach z dębu francuskiego. Wino o kolorze mocno purpurowym z fioletowymi refleksami, mocne, gęste, niezwykle skoncentrowane, o dobrym balansie. Złożony bukiet wina - typowy dla odmiany Malbec - to przede wszystkim aromaty czarnych jagód i fig, suszonych śliwek, kawy i tabaki. W ustach trunek pełny, o smaku wieloowocowych powideł z pikantnym niuansem i mocna dawką dojrzałych tanin. Wino o sporym potencjale dojrzewania, wymaga dekantacji. |