Barolo DOCG Ravera Azienda Agricola Cagliero 2006
|
Opis Mawia się, że Barolo to królewskie wino, które jest królem wśród win. Jego nazwa kojarzy się z elegancją, perfekcyjnym połączeniem idealnej budowy, znakomitego aromatu i niepowtarzalnego smaku. To prawdziwa gwiazda wśród win. Jego reputacja dotyczy każdej butelki. Grona, z których powstaje to Nebbiolo, przodujące w wielu znakomitych winach. Strefa Barolo nie jest zbyt rozległa wliczając wzgórza i doliny jedenastu wiosek po prawej stronie rzeki Tanaro. Wiele czasu trzeba aby butelka Barolo trafiła z piwnicy na stół. Musi leżakować minimum trzy lata od pierwszego stycznia po zbiorach. Dwa z tych trzech lat spędza w dębowych wiekowych beczkach, w których dojrzewa. Barwa ... Mawia się, że Barolo to królewskie wino, które jest królem wśród win. Jego nazwa kojarzy się z elegancją, perfekcyjnym połączeniem idealnej budowy, znakomitego aromatu i niepowtarzalnego smaku. To prawdziwa gwiazda wśród win. Jego reputacja dotyczy każdej butelki. Grona, z których powstaje to Nebbiolo, przodujące w wielu znakomitych winach. Strefa Barolo nie jest zbyt rozległa wliczając wzgórza i doliny jedenastu wiosek po prawej stronie rzeki Tanaro. Wiele czasu trzeba aby butelka Barolo trafiła z piwnicy na stół. Musi leżakować minimum trzy lata od pierwszego stycznia po zbiorach. Dwa z tych trzech lat spędza w dębowych wiekowych beczkach, w których dojrzewa. Barwa, aromat, smak: Barolo jest znakomitym winem o intensywnej czerwonej barwie kamienia szlachetnego przypominającej letni zachód słońca. Bukiet wyraża najświeższe owoce z nutą przypraw korzennych na początku. Po czasie uwalnia się zapach trufli oraz inne niepowtarzalne aromaty z okolic Alby. Najlepsze przychodzi jednak dopiero po spróbowaniu. Smak jest długi, gładki i zrównoważony. Wrażenie podczas degustacji jest tak niesamowite, że ciężko wyrazić je słowami. Temperatura serwowania: Serwować w temperaturze 18 stopni Celsjusza, nie chłodniejszej. Łączenie z potrawami: To niezwykłe wino wspaniale paruje się z pieczenią, serami, dziczyzną, gulaszem i grillowanym mięsem. Nada się również do pikantnych przekąsek i sezonowych dań z pasty. Leżakowanie: Odpowiednio leżakowane nie straci swoich właściwości do 2020 roku a jego wartość może wzrosnąć. |