Wina z Vinares Wine Bar na naszym stoisku!
Poniżej prezentujemy listę wina, których będzie można skosztować na naszym stoisku.
FRANCJA/ Langwedocja
Mas de Daumas Gassac
Aimé Guibert, prawnik z zawodu, kupił w 1970 r. letni dom w Mas de Daumas Gassac. Posiadłość na zboczu wzgórza w pobliżu wioski Aniane, na północny-zachód od Montpellier, w samym sercu departamentu l’Herault. Jeden z jego przyjaciół, enolog orzekł, iż bogata w minerały czerwona gleba nadaje się znakomicie do produkcji wysokiej klasy win. Aimé posadził winorośl w 1971 a pierwsze wino uzyskał w 1978. Dziś, Daumas Gassac cieszy się opinią najlepszego wina Langwedocji, może nawet jedynego wina prawdziwie światowej klasy w całym regionie. W ostatnich latach powiększono zarówno winnice jak i gamę win. Dzięki temu obok kultowego już Mas de Dumas Gassac, w winnicy powstaje szereg prostych ale niezwykle starannie zrobionych win, charakteryzujących się bardzo dobrą relacja ceny do jakości, a przy tym bardzo charakterystycznych, łatwo rozpoznawalnych. Są to jak powiedział Aimé Guibert „Vins comme autrefois” czyli „wina jak niegdyś”.
Moulin de Gassac Guilhem rosé 2008
Vin de Pays de l’Herault
Szczepy: syrah (55%), grenache (45%)
Kolor intensywnie różowy. Aromat przyjemny, owocowy z dominującą nutą truskawek. W ustach krągłe, z klasą, pełne owocu. Podawać w temperaturze 10 - 12 stopni C jako aperitif lub do wędlin, owoców morza, szpargów, pieczonych ryb.
Moulin de Gassac Guilhem Rouge 2008
Szczepy : grenache (30%), syrah (30%), carignan (20%), alicante (15%), aramon (5%)
Kolor intensywnie czerwony, połyskliwy. Nos złożony z aromatów wielu czerwonych owoców.
W ustach owocowe, giętkie z elegancko zaznaczonymi taninami. Podawać w temperaturze 18˚C do wędlin, pieczonych mięs i serów.
CHILE/Central Valley
Casas del Bosque
Casas del Bosque to rodzinna firma winiarska założona w 1993 roku przez pochodzącego z Włoch Juana Cuneo Solarnego. Od początku, firma, której udało się znaleźć doskonałe miejsce na winnicę w dolinie Casablanca nastawiła się na produkcję win wysokiej jakości. Obecnie Casas del Bosque posiada 245 hektarów winnic w dolinie Casablanca, gdzie uprawia się przede wszystkim: chardonnay, riesling i sauvignon blanc, merlot, carmenère, pinot noir i syrah oraz kilka hektarów starych ponad 30-letnich krzewów cabernet sauvignon w dolinie Rapel.
Casa Viva Pinot Noir 2007
Szczepy: 100% pinot noir
Czerwone wino wytrawne z winogron zbieranych ręcznie. Kolor czerwonej cegły, aromat dojrzałych porzeczek i przydymionej beczki (6 miesięcy leżakowane w beczce). W smaku przyjemna nuta owocowa. Kuchnia: wieprzowina z rusztu, grilowane mięsa i warzywa, sery.
ARGENTYNA/Mendoza
Fincas Patagonicas
Winnica Fincas Patagonicas położona jest u podnóża Andów pomiędzy 1000m a 2000m npm. Winogrona lubią być bliżej słońca i łatwo się o tym przekonać pijąc wina z winnicy Tapiz. Tutejszy enolog Fabian Valenzuela ma 20-letnie doświadczenie i przecierał winne szlaki w Burgundii i Hiszpanii. Najlepiej robią tutaj malbeca i krytycy są co do tego zgodni.
Zresztą nie tylko malbec wychodzi tutaj świetnie. Biały torrontes jest równie urodziwy. Świeży i pachnący, dla amatorów lekkości.
Tapiz Torrontes 2008
Szczepy:100% torrontes
Białe wino wytrawne z winogron zbieranych ręcznie. Kolor złoty z zielonym refleksami. W nosie aromaty kwiatów i owoców tropikalnych (ananas, mandarynka). Wino świeże, z dobrą kwasowością. Żywe i pachnące, z eleganckim i trwałym finiszem. Podawać w temperaturze 8 - 10°C do sałatek, ryb, owoców morza i kozich serów.
AUSTRALIA/Victoria
Warrenmang
Winnica Warrenmang znajduje się w dolinie Moonambel, na północny zachód od Melbourne w stanie Victoria, który jest obecnie najszybciej rozwijającym się regionem winiarskim Australii. Właścicielem Warrenmang jest, pochodzący z włoskiego regionu Emilia Romania, Luigi Bazzani, charyzmatyczny winiarz, jeden z pionierów, od trzydziestu kilku lat wnoszący ogromny wkład w rozwój winiarstwa australijskiego.
Bazzani Shiraz Cabernet 2006
Victoria, Pyrenees
Szczepy: shiraz cabernet
Czerwone, wytrawne wino z intensywnym aromatem czerwonych owoców, przypraw, z delikatnymi nutami lukrecji i pieprzu leciutkim akcentem mięty. W ustach wyraźny smak dojrzałych śliwek, porzeczek w eleganckiej równowadze z łagodnymi taninami. Wino pełne, ekstraktywne, długie. Podawać w temperaturze 15 - 16°C do pieczeni, mięs z grilla i wędlin
Vinares Sp. z o.o., ul. Bednarska 28/30, Warszawa
Tel.: 022 828 88 61, 826 60 67
www.vinares.pl
winebar@vinares.pl; sklep@vinares.pl