Przedstawiamy kolejną część "Podręcznego słownika terminów degustacyjnych".
Co tydzień publikujemy hasła pomocne w opisywaniu wina.
Dla początkujących i dla przypomnienia.
Macie własne propozycje? Bardzo chętnie dodamy je do słownika!
L
Lanolina Wrażenie bogactwa i oleistości, które kojarzy się z tłuszczem z owczej wełny, charakterystyczne dla dojrzałych win opartych na Semillon, a zwłaszcza Sauternes.
Lekkie O lekkiej budowie lub smaku. Wina o lekkiej budowie mogą mieć mocny smak.
Likierowe Oleiste jak likier; wielka zaleta win słodkich. Lotne Zapach kwasu octowego/octu winnego jak i związanej z nim nieprzyjemnej woni octanu etylu (skisłe). Te "eteryczne" wonie mogą występować razem lub osobno. Kwas octowy daje o sobie znać kwaśnym zapachem i charakterystycznym cienkim i ostrym smakiem; octan etylu - zapachem lakieru do paznokci, rozpuszczalników, kleju modelarskiego; sprawia, że wino staje się twarde i gorące na podniebieniu, zwłaszcza w końcówce. Tolerancja na obecność tej substancji jest bardzo subiektywna. Wada trunku. Lśniące Dobre i wyjątkowo świetliste. Lwi pazur Czerwone wino o solidnej konsystencji i taninie, czyli o wyrazistej formie.
* Terminy zaznaczone kursywą zostały już wyjaśnione albo będą wyjaśnione w dalszych częściach Słownika.
Źródła:
www.neurosciencemarketing.com "Degustacja win", Michael Schuster, WIG-PRESS