Bajkowe krajobrazy, bogactwo tradycji kulturalnych i historycznych, gościnni mieszkańcy oraz wspaniały klimat stanowią o tym, że z roku na rok coraz więcej turystów wybiera Rumunię jako cel wakacyjnych wojaży. Postępujący od lat 60- tych proces uniezależniania się od byłego ZSRR spowodował otwarcie kraju na wpływy Zachodu, a Zachodowi możliwość poznania mocy oryginalnych produktów, które ma do zaoferowania Rumunia.
Jednym z takich specjałów jest wino. Długie, gorące lata, pogodna i ciepła jesień oraz krótkie, łagodne zimy sprzyjają uprawom winorośli, które porastają tutaj ogromne połacie terenów i występują niemal w każdym regionie kraju. Pod względem ilości produkcji Rumunia jest prawdziwym gigantem - siódmą na świecie i piątą w Europie potęgą winiarską, a kultura wytwarzania wina jest tu bardzo stara i sięga kilku wieków wstecz. Mimo to dopiero zaczyna się ją doceniać w Polsce i na świecie. Dopiero i w końcu, bo kraj o tak ogromnym potencjale coraz częściej daje wina wysokiej jakości.
Feteasca Alba
Uznawane za najlepsze wina białe z Jidvei i Vrancea i czerwone wina z Segarcea zawsze stanowiły najbardziej ekscytujące i interesujące na świecie. Dziś standardowo występują w rumuńskich winnicach Pinot Noir, Pinot Gris, Italian Riesling, Merlot, Sauvignon Blanc, Cabernet Sauvignon, Chardonnay czy Muscat Ottonel. Valea Calugareasca to ulubione wino Rumunów. Lokalny rynek ciągle bardzo chętnie konsumuje wina utrzymane w stylu półsłodkim i półwytrawnym. Jest to fakt interesujący i zaskakujący, bo w większości tradycyjnych winiarskich krajów preferuje się jednak styl wytrawny.
Do najciekawszych białych win Rumunii należą Grasă de Cotnari, który zawiera dużo alkoholu i naturalnego cukru (ponad 50g w litrze). Ma głęboką, bursztynową barwę, uważa się że miejscowy szczep Grasa, z którego pochodzi i który daje mu słodycz, można przyrównywać do węgierskiego Furmintu. Cotnari dobrze się starzeje i może być przechowywany niemal w nieskończoność. Feteasca Alba to najbardziej znane typowe rumuńskie wino Są bardzo owocowe, o smaku brzoskwiniowym i morelowym. Brak mu tylko odrobiny kwasowości dla ostatecznego wyważenia smaku i zapachu.
Rumuńskie winnice
Z win czerwonych Rumunii najciekawszymi są Babeasca Neagra Feteasca Neagra- wina lekkie, owocowe, które trzeba pić młode. To rumuńska klasyka, wina charakterne, aromatyczne i wyraziste, pełne nut owoców leśnych, jeżyn, ziemi. W jej prostych wydaniach wino jest dość chropawo-owocowe. Jeśli Feteasca Neagra jest jednak dobrze poprowadzona, z przytemperowaną wydajnością - jest w stanie dać wina na swój sposób eleganckie choć zachowujące lekko nieokrzesany charakter. To jest naprawdę coś, czym Rumunia jest w stanie pochwalić się winiarskiemu światu. Wina te są bowiem na tyle charakterystyczne, że każdy doceni ich lokalny styl. Z innych win to Zaibar jest oryginalnym rumuńskim winem produkowanym w rejonie Oltenia – w Północno-wschodniej Rumunii. Kolor wina jest ciemnoczerwony. Jeszcze jedno wino, Sange de Taur pochodzi z Vrancea County. Kolor tego wina to często ciemna i krwista czerwień.
Sześć głównych regionów uprawy winorośli to Mołdawia, Transylwania, Dobrudża, Muntenia i Oltenia, Maramures i Crisana i Banat. W Mołdawii znajduje się 40% rumuńskich winnic - ponad 90 tysięcy hektarów. Region słynie z okręgu Cotnari, tradycyjnie znanego z białych słodkich win, których produkcja zdecydowanie tutaj dominuje. Są to głównie wina stołowe, masowe. Transylwania posiada 14 tysięcy hektarów winnic, panuje tu chłodny klimat, sporo upraw leży na stromych zboczach. Jeszcze przed drugą wojną światową było tu wiele winnic – były w każdej wsi, niemal w każdym gospodarstwie. Później, wiele z tych uroczych winnic skonfiskowano, skolektywizowano, włączono do komunistycznych gospodarstw. Indywidualne winiarstwo zamarło. Po rozpadzie systemu wszystko wyglądało już inaczej. Dziś najważniejszym okręgiem jest tu Tarnave, słynące z win białych, w tym - musujących. Wina białe są w ogóle typowe dla całej Transylwanii.Gleby piaskowe, aluwialne, piaski. Ważniejsze apelacje to Jidvei, Alba Iulia. Dobrudża to 25 tysięcy hektarów winnic, a ciepły klimat, odpowiednia ilośc deszczu, a także rodzaj gleb tworzą doskonałe warunki do uprawy winorośli i sprzyjają rozwojowi szlachetnej pleśni. Dzięki dużej ilości słońca nie ma nie ma tu kłopotów z dojrzewaniem. Pochodzą stąd bardzo przyjemne wina deserowe, z ledwie wyczuwalnym posmakiem kwiatu pomarańczy.
Kolejny winiarski region Muntenia i Oltenia jest cieplejsza niż Transylwania. Wschodni okręg regionu - Dealu Mare, ma dobry mikroklimat dla czerwonych win wytrawnych z odmiany Feteasca Neagra czy Cabernet Sauvignon, zwłaszcza w zachodniej części regionu. Pietroasa to okręg dający ciekawe wina słodkie. Znaną lokalną odmianą jest delikatna biała Tamaioasa Romaneasca. W Maramures i Crisana produkuje się wina różne, dominują kwasowe wina białe. W Banat uprawia się głównie czerwone odmiany.
Jednak mimo znakomitych do upraw warunków klimatycznych i sporym wyborze zarówno miejscowych, jak i światowych odmian winogron, Rumunia nie może rozwinąć skrzydeł. Ten stan rzeczy wynika głównie z problemów ekonomicznych i niedoinwestowania. Winiarze borykają się z brakiem nowoczesnego sprzętu i dostępu do technologii. Sytuacja nie jest jednak tak zła, jakby się mogło wydawać. Wiele jest nowych (również zagranicznych) inwestycji, ciekawych, profesjonalnych projektów. W nowych przedsięwzięciach nierzadko wykorzystuje się dotacje z Unii Europejskiej (członkiem UE została Rumunia w 2007 roku), w wielu miejscach widać, że pieniądze te nie zostały zmarnowane. Podkreślmy jednak, że Rumunia potencjał ma znakomity. Dziś największymi importerami jej win są Niemcy (33% eksportu), Hong-Kong (12%), Anglia (10%) i Włochy (9%). Miejsce w pierwszej dziesiątce największych producentów wina na świecie, dalszy rozwój oparty między innymi na regulacjach UE jest dowodem na to, że kraj ten aspiruje do ścisłej czołówki światowego winiarstwa.
Bartosz
Źródła:
www.vinisfera.pl
lwww.premiumromania.com
www.nawidelcu.pl
|