Ta witryna wykorzystuje pliki cookie, dowiedz się więcej Zgadzam się

Kaczka pieczona z sosem cytrusowym

2010-01-19 22:24:07

Aby oceniać musisz się zalogować.

Kaczka pieczona z sosem cytrusowym

kaczka Bordeaux wino czerwone cytrusy pieczona ryż Shiitake

  • Kaczka
  • Kaczka dzika
  • Kaczka pieczona
  • Kaczka pieczona z sosem cytrynowym

 

Kaczka pieczona z sosem cytrusowym

Kaczkę najlepiej podać z którymś z lewobrzeżnych Bordeax, które dzięki nutom czarnej porzeczki, tytoniu i cedru wspaniale podkreślą bogaty smak kaczki. Polecamy zwłaszcza eleganckie La Croix Bonis 2003 albo dojrzałe i intensywne Château Fonréaud 2003.

Czas przygotowania i pieczenia: 2 godziny i 45 min
4 porcje

Składniki:

2 ½ kilogramowa kaczka, szyja kaczki
Sól i świeżo zmielony pieprz
1 pomarańcza (najlepiej bez pestek) – połowę pomarańczy pokrój na kawałki, z drugiej połowy wyciśnij sok
1 cytryna – połowę pokrój na kawałki, z drugiej połowy wyciśnij sok
450 ml wody
2 łyżki nasion kolendry
½ łyżeczki sosu sojowego
½ łyżki miękkiego masła
1 łyżka mąki

Przygotowanie

1. Rozgrzej piekarnik do temperatury 160°. Ostrym nożem ponakłuwaj kaczkę. Oprósz wypatroszony brzuch kaczki solą i pieprzem i wypchaj kawałkami pomarańczy i cytryny.

2. Do średniej brytfanny wlej wodę, wsyp nasiona kolendry i włóż szyję kaczki. Połóż kaczkę na kratce do pieczenia, oprósz solą i pieprze, włóż do brytfanny i przykryj folią. Postaw na dużym ogniu i doprowadź wodę do wrzenia. Przełóż kaczkę do piekarnika i piecz godzinę aż większość tłuszczu się wytopi.

3. Przenieś kaczkę na blat. Zwiększ temperaturę do 180°. Przelej sos z brytfanny do mniejszej miski i zdejmij tłuszcz z wierzchu. Włóż kaczkę z powrotem do brytfanny, ponownie ponakłuwaj. Piecz jeszcze godzinę bez przykrycia.

4. Zwiększ temperaturę do 200°. Przelej resztę sosu z wnętrza kaczki do brytfanny i połóż kaczkę na blasze.  Piecz jeszcze 45min, aż mięso będzie bardzo miękkie a skórka chrupiąca.

5.
Podczas gdy kaczka się piecze, postaw brytfannę na średnim ogniu. Dodaj sok z pomarańczy i cytryny i gotuj minutę. Dodaj sos z brytfanny i sos sojowy i gotuj jeszcze minutę. Wlej sos do rondelka i zagotuj na małym ogniu.

6. W średniej wielkości misce wymieszaj masło i mąkę. Wlej 4 łyżki gorącego sosu i roztrzep trzepaczką. Przelej powstały sos do rondelka z pozostałymi składnikami. Gotuj ok. 2 minut na wolnym ogniu, ubijając trzepaczką do zgęstnienia sosu. Dodaj sól i pieprz.

7. Wyjmij kaczkę daj jej odpocząć przez 10 minut. Kaczkę podawaj pokrojoną w kawałki oblane wokół sosem cytrusowym Kremowym Ryżem Shiitake, który złagodzi taniny Bordeaux.

Komentarze

Zaloguj się aby skomentować ten tekst


Zaloguj się do serwisu aby obserwować aktywność innych użytkowników i odbierać od nich wiadomości.