Skorzystaj z naszych kodów rabatowych https://www.dziennik.pl/kody-rabatowe/modivo , aby zaoszczędzić na swoich ulubionych produktach! Modivo oferuje ...
Kaczkę najlepiej podać z którymś z lewobrzeżnych Bordeax, które dzięki nutom czarnej porzeczki, tytoniu i cedru wspaniale podkreślą bogaty smak kaczki. Polecamy zwłaszcza eleganckie La Croix Bonis 2003 albo dojrzałe i intensywne Château Fonréaud 2003.
Czas przygotowania i pieczenia: 2 godziny i 45 min 4 porcje
Składniki:
2 ½ kilogramowa kaczka, szyja kaczki Sól i świeżo zmielony pieprz 1 pomarańcza (najlepiej bez pestek) – połowę pomarańczy pokrój na kawałki, z drugiej połowy wyciśnij sok 1 cytryna – połowę pokrój na kawałki, z drugiej połowy wyciśnij sok 450 ml wody 2 łyżki nasion kolendry ½ łyżeczki sosu sojowego ½ łyżki miękkiego masła 1 łyżka mąki
Przygotowanie
1. Rozgrzej piekarnik do temperatury 160°. Ostrym nożem ponakłuwaj kaczkę. Oprósz wypatroszony brzuch kaczki solą i pieprzem i wypchaj kawałkami pomarańczy i cytryny.
2. Do średniej brytfanny wlej wodę, wsyp nasiona kolendry i włóż szyję kaczki. Połóż kaczkę na kratce do pieczenia, oprósz solą i pieprze, włóż do brytfanny i przykryj folią. Postaw na dużym ogniu i doprowadź wodę do wrzenia. Przełóż kaczkę do piekarnika i piecz godzinę aż większość tłuszczu się wytopi.
3. Przenieś kaczkę na blat. Zwiększ temperaturę do 180°. Przelej sos z brytfanny do mniejszej miski i zdejmij tłuszcz z wierzchu. Włóż kaczkę z powrotem do brytfanny, ponownie ponakłuwaj. Piecz jeszcze godzinę bez przykrycia.
4. Zwiększ temperaturę do 200°. Przelej resztę sosu z wnętrza kaczki do brytfanny i połóż kaczkę na blasze. Piecz jeszcze 45min, aż mięso będzie bardzo miękkie a skórka chrupiąca. 5. Podczas gdy kaczka się piecze, postaw brytfannę na średnim ogniu. Dodaj sok z pomarańczy i cytryny i gotuj minutę. Dodaj sos z brytfanny i sos sojowy i gotuj jeszcze minutę. Wlej sos do rondelka i zagotuj na małym ogniu.
6. W średniej wielkości misce wymieszaj masło i mąkę. Wlej 4 łyżki gorącego sosu i roztrzep trzepaczką. Przelej powstały sos do rondelka z pozostałymi składnikami. Gotuj ok. 2 minut na wolnym ogniu, ubijając trzepaczką do zgęstnienia sosu. Dodaj sól i pieprz.
7. Wyjmij kaczkę daj jej odpocząć przez 10 minut. Kaczkę podawaj pokrojoną w kawałki oblane wokół sosem cytrusowym Kremowym Ryżem Shiitake, który złagodzi taniny Bordeaux.