Ta witryna wykorzystuje pliki cookie, dowiedz się więcej Zgadzam się

Wino z robaków smakuje jak Bordeaux

2012/02/26


Army Worm Wine to bardzo nietypowy trunek produkowany z gąsienic motyli odmiany Malacosoma disstria.

Producentem oryginalnego wina jest mieszkaniec Minnesoty - Ray Reigstad. Winiarz eksperymentował już z różnego rodzaju składnikami poszukując nowych, ciekawych smaków. Rabarbar, mlecz, grejpfruty, truskawki czy kwiaty bzu to były początki.

Pomysł na wykorzystanie gąsienic podsunął mu jeden ze znajomych, którego dziadek niegdyś zajmował się produkcją tego rodzaju alkoholu - donosi portal Openbar. Reigstad postanowił więc samemu zrobić podobny trunek.

Powstałe w ten sposób wino okazało się być bardzo klarowne i słodkie w smaku. Źródła jego pochodzenia nie odkryli również specjaliści podczas lokalnej degustacji metodą ślepych prób. Miejscowi koneserzy porównali smak wina z gąsienic do Pinot Grigio lub Bordeaux.

Domowe Army Worm Wine:
7 funtów, czyli ponad 3 kg dużych, utuczonych już gąsienic Malacosoma disstria.
Zalać wrzątkiem w celu zabicia gąsienic i oczyszczenia składnika.
Do gąsienic dodać drożdże oraz cukier.
Trunek odstawić na tydzień.
Po 7 dniach larwy usunąć, a wino pozostawić by fermentowało dalej przez kolejne 4 miesiące.

 

Zobacz jak przygotowuje się wino z gąsienic.


Army_Worm_Wine_Label magnify


Źródła:

http://weimax.com
http://menstream.pl

 



Komentarze

masakra ...

...

poza tym co to ma wspólnego z winem ? Gąsienice żerują na winorośli :))))

Zaloguj się aby skomentować ten tekst


Zaloguj się do serwisu aby obserwować aktywność innych użytkowników i odbierać od nich wiadomości.