Rioja to wyśmienita mieszanka historii Półwyspu Iberyjskiego, oszałamiającej scenerii, pysznej lokalnej kuchni i wspaniałych win.
To babcia wszystkich winiarskich regionów Hiszpanii. Rozciąga się wzdłuż rzeki Ebro na północnym wschodzie Hiszpanii, osłonięta przez Góry Kantabryjskie, strzeżona przez miasto Logroño. Rioja szczyci się wielowiekową historią winiarską. Komercyjnie zaistniała dopiero w XIX wieku, kiedy to kiedy osiedlili się tu francuscy winiarze uciekający przez Pireneje przed epidemią filoksery. Dzisiejsza Rioja to mieszanka historii, oszałamiających widoków, miejscowej kuchni, wyśmienitych win i unikalnej mieszanki starego i nowego..
Gdzie zjeść?
Przechadzając się gwarnymi ulicami Laurel, San Agustín i San Juan w centrum Logroño na każdym kroku można napotkać najbardziej typowe dla regionu smakołyki w nieodłącznym towarzystwie kieliszka lokalnego wina. Najbardziej oblegane miejsca to na przykład Las Cubanas i jej pieczone prosię, Tastavin i bardziej wyszukane przekąski takie jak bacalao (suszony solony dorsz) w tempurze. Bardziej wysublimowane dania hiszpańskiej awangardy kuchennej wymagają odwiedzenia restauracji Restaurante El Portal del Echaurren Francisa Paniego w miasteczku Ezcaray, która wznosi się na kulinarne wyżyny. Z kolei jego druga restauracja Tondeluna w Logroño serwuje pyszne, ale prostsze dania będące kwintesencją współczesnej kuchni.
Gdzie się zatrzymać?
Rioja oferuje mnóstwo opcji dla zdrożonych turystów. Od pięciogwiazdkowego Hotel Marqués de Riscal projektu Franka Gehry'ego w Elciego po butikowe hotele w wioskach, a także typowe, przystępne cenowo hotele trzygwiazdkowe.
W hotelu Marqués de Riscal mieści się spa Caudalie Vinothérapie. To flagowy luksusowy hotel regionu, ceniony przez zamożną klientelę. Hotel Viura w maleńkim miasteczku Villabuena de Álava kusi wyjątkową formą i ciekawym wystrojem, a widoki Doliny Ebro z nowego hotelu Heredad Ugarte, położonego niedaleko średniowiecznego miasta Laguardia, zapierają dech w piersiach.
Dokąd na wino?
W ostatniej dekadzie w regionie powstało wiele nowych wytwórni win, które otworzyły sale degustacyjne dla wszystkich zwiedzających, a liczba wcześniej umówionych wycieczek po winnicach stale rośnie.
Bodegas Franco-Españolas to jedyna duża wytwórnia win regionu Rioja, która leży w obrębie miasta Logroño, na północnym brzegu rzeki Ebro. Odrestaurowana wytwórnia powstała w 1890 roku. W środku można prześledzić jej ponad stuletnią historię przedstawioną na fotografiach, a także spróbować win podczas jednej z licznych degustacji.
Bodega Viña Real, będąca częścią CVNE (Compañía Vinícola del Norte de España) zaprojektowana przez Philippe Mazières architekta z Bordeaux. Położona pośród sosen i sekwoi kanadyjskich bodega powstała w 2004 roku. Dużą atrakcją tego miejsca są jaskinie ciągnące się 150 metrów w głąb wzgórza.
Jeśli wybierzemy się do (tylko po wcześniejszym umówieniu się) Bodegas Muga w Haro na pewno obejrzymy bednarzy winnicy w akcji, nauczymy się przechowywać i degustować tutejsze wina światowej klasy.
Kiedy się wybrać?
Wiosną i jesienią. Zbiory trwają od późnego września do października.
Wina
Podregiony Rioja Alta, Alavesa i Baja to ponad 600 wytwórni win – region Rioja cechuje różnorodność. Pod względem jakości i ceny znajdziemy tu wina od prostych i tanich po wybitne i drogie. Szczepem dominującym w regionie jest Tempranillo, choć w winnicach znajdziemy też czerwone odmiany Garnacha, Graciano i Mazuelo (Carignan). Wśród białych odmian prym wiodą Viura (Macabeo) i Malvasia.
Niskobudżetowa podpowiedź
Za ok 75 PLN właścielka Centro Hípico Navarrete, Katharina Gachnang, proponuje turystom bardzo pouczające godzinne przejażdżki konne przez winnice w okolicach miasteczka Navarrete.
Lokalne barwy
Taquio Uzqueda, miejscowy artysta i historyk: „Od ponad ćwierć wieku odwiedzam klasztory Yuso i Suso w gminie San Millán de la Cogolla, w których, według przekazów historycznych, w X wieku narodził się język hiszpański. Przywodzą na myśl czasy mnichów, Maurów i chrześcijan, bitew, odgłosy których wsiąkały w ciszę klasztorną. Każdy zakątek obu klasztorów wypełnia magia.”
Inne atrakcje
Prawdopodobnie najlepsze muzeum wina na świecie mieści się w wytwórni Dinastía Vivanco w Biones. W pięciu salach Museo de la Cultura del Vino, otwartego w 2004 roku, można obejrzeć kolekcję prawie 3000 korkociągów i ponad 8000 obiektów związanych z winem. Świetna restauracja i bar z winem i przekąskami to idealne miejsce na odpoczynek po długim dniu.
tekst: Katarzyna foto: www.eyeonspain.com źródła: www.wineenthusiast.com
|