Ta witryna wykorzystuje pliki cookie, dowiedz się więcej Zgadzam się

5 rzeczy o Cinsault



Pochodzenie


Początki odmiany Cinsault są dość niejasne. Wiadomo, że należy ich szukać na południu Francji – Rodan, Langwedocja i Roussillon. Mowa naturalnie o większych uprawach, gdyż istnieją teorie, że odmiana ta została przywiezione przez kupców ze wschodniej części Morza Śródziemnego. Wedle innej Cinsault jest starą odmianą, która wzięła się z Herault. Szczep stał się popularny w połowie XIX wieku. Zanim na dobre osiedlił się na południu Francji, sporo upraw znajdowało się w północnej Afryce i na Korsyce z uwagi na jego wytrzymałość na wysokie temperatury.

 



Charakterystyka


Odmiana Cinsault należy do tych wcześnie dojrzewających szczepów. Nie tak całkiem dawno otrzymywano z niej wina rozlazłe i bez wyrazu, co nie przysporzyło jej dobrej sławy. Dobrze odnajduje się w trudnych warunkach klimatycznych z naciskiem na suchy klimat, więc oczywiste jest, iż jest odporna na silny wiatr oraz suszę, jest dość podatna na różne choroby winorośli, co zmusza winiarzy do otaczania krzewów Cinsault szczególną troską. Stanowi bardzo ważny składnik kupaży, w tym Chateauneuf-du-Pape. W duecie z odmianą Grenache oferuje pełną barwę, finezję i owocowe niuanse.


Uprawy


Francja (głównie Langwedocja i Roussillon), Włochy (jako Ottavianello; przez długi czas był składnikiem kupaży w Apugli, Australia (znany jest tam jako Black Prince, Blue Imperial, Oeillade oraz Ulliade), Liban (ważny składnik Chateau Musar), Maroko, Algeria, Tunezja, USA (w Kaliforni jako Black Malvoise oraz w Waszyngtonie w Yakima Valley) i w RPA.

 



Z czym łączyć?


Jeśli znajdziecie jednoszczepowe wino z Cinsault, spróbujcie go z ślimakami z masłem czosnkowym, stinco di vitello, wieprzowiną, wołowiną, arroz Chileno, wędzonym łososiem, jagnięciną, baraniną, kurczakiem w curry. Interesujące efekty daje degustacja czerwonej wersji Cinsault i różowej do jednej potrawy – z pewnością będzie to świetny eksperyment w poszerzaniu horyzontów winiarskich.


Cinsault niejedno ma imię…


Black malvoisie, black prince, blue imperial, boudalès, bourdalès, bourdales kek, bourdelas, budales, calabre, chainette, cincout, cing-saou, cinsanet, cinquien, cinq-sao, cinq-saou, cinq-saut, cinqsaut, cinquien, cinsanet, cinsaut couché, cubilier, cubillier, cuviller, cuvillier, espagne, espagnen, espagnin noir, espagnol, froutignan, grappu de la dordogne, gros de lacaze, gros marocain, hermitage (RPA), imperial blue, kara takopoulo, madiran, madiran du portugal, malaga, malaga kek, malaga morterille noire, malvoise, marocain, marroquin, marrouquin, maurange, mavro kara, mavro kara melkii, milhau, milhaud du pradel, morterille, morterille noire, moustardier noir, navarro, negru de sarichioi, œillade, œillade noir, ottavianello (Apulia), ottaviano, ottavianuccia, ottavinello, pampous, papadou, passerille, passerille senso, pedaire, petaire, picardan, picardan noir, piede di colombo, piede di palumbo, piede rosso, piqepoul, piquepoul d’uzés, pis de chèvre, pis de chèvre rouge, plant d’arles, plant d’arles boudales, plant de broqui, plant de broquies, poupe de crabe, poupo de crabo, pousse de chèvre, pousse de chèvre rouge, prunaley, prunelard, prunelas, prunella, prunellas, prunellas noir, salerne, samson, senso, sensu, sinso, strum, takopulo kara, ulliade, ulliaou, west's white prolif, imperial blue, kara takopoulo, madiran, madiran du portugal, malaga, malaga kek, malaga morterille noire, malvoise, marocain, marroquin, marrouquin, maurange, mavro kara, mavro kara melkii, milhau, milhaud du pradel, morterille, morterille noire, moustardier noir, navarro, negru de sarichioi, œillade, œillade noir oraz ottavianello.


tekst: Michał "WineMike" Misior

źródła:

"Encyklopedia win" Hugh Johnson i Jancis Robinson

"Sommelier" Tomasz Prange-Barczyński

Forgotten Grapes

foto:

Lodi Wines


Komentarze

Zaloguj się aby skomentować ten tekst

Zaloguj się do serwisu aby obserwować aktywność innych użytkowników i odbierać od nich wiadomości.