Bardzo dziękuję - dokształciłam się - ale wszystkich imion nie spamiętam - jutro wybieram się na degustację rieslingów a dokladniez Rheingau:)
5 rzeczy o Rieslingu
Pochodzenie
Charakterystyka
Owoce morza, lekkie sałatki, białe mięso, sushi (generalnie połączenia z szeroko pojętą kuchnią azjatycką dają pole do popisów).
tekst: Michał "WineMike" Misior źródła: "Encyklopedia win" Hugh Johnon i Jancis Robinson "Sommelier" Tomasz Prange-Barczyński foto: Edenwines FrontPsych |
Komentarze
Uważam, że w charakterystyce warto wspomnieć o aromatach nafty, które są klasyczne dla tego szczepu.
@Rioja - Ależ nie ma za co! staramy się ;)
@Paweł - Generalnie zgadzam się, ale tylko co do starszych Rieslingów, gdzie faktycznie nuty nafty/benzyny są oczywiste, jednak w młodych Rieslingach bardziej wysuwa się na pierwszy plan mineralność/cytrusowa świeżość, a i tak nie we wszystkich. Skojarzenia Riesling = benzyna dają tylko pewien punkt zaczepienia.
Tekst jest ogólny o rieslingach - rozumiem młodych i starych, a nafta jest mega charakterystyczna dla tego szczepu, więc pominięcie tego wątku to winny grzech ;)
A co do nafty tylko w starszych rieslingach to myślę, że w 2-3 letnich też się pojawia ;)
Jestem fanem Rieslingów z Wachau, w nich nuty naftowe prawie nie występują, natomiast w mozelskich czy reńskich dużo częściej.
Tutaj nut naftowych/benzyny nie było wcale Śliwka śliwce nierówna...
"w nich nuty naftowe prawie nie występują, natomiast w mozelskich czy reńskich dużo częściej." Czyli to może wynika z regionu?
Cytat ze strony MW, gdzie definicja nafty w Rieslingach jest precyzyjnie wyjaśniona:
"Zapach nafty w kilku- czy kilkunastoletnich rieslingach potrafi zniewolić winomaniaka i zaskoczyć niedoświadczonego amatora. Tajemnica owego „dieslowego nosa” kryje się w związku 1,1,6-trimetylo-1,2-dihydronaftalenu, zwanym TDN. Tworzy się on z prekursorów kartenoidowych w hydrolizie kwasów w czasie dojrzewania wina.
Rozwojowi TDN sprzyja dojrzałość owoców, a więc późny zbiór i niska wydajność, duże nasłonecznienie winnicy, stres wodny krzewów i wysoka kwasowość gron.
Zapach nafty jest zatem powszechny w wysokiej klasy rieslingach z najlepszych upraw, rzadki zaś w winach z owoców pochodzących z gorących stref, z nawadnianych winnic."
Danke ;)
Wszystko się zgadza. W Wachau praktycznie nie robi się spätlese i auslese.