Linia demarkacyjna Côte de Beaune zaczyna się kilka wiosek na północ od sielskiego miasteczka Beaune położonego w samym sercu departamentu Côte d’Or. Ten podregion słynie z winnic, które produkują najprzedniejsze białe wina Burgundii. To stąd pochodzi 99,999 procent białych Grand Cru Côte d’Or. Właściwie tylko jeden miejscowy producent jest w posiadaniu kawałeczka parceli Musigny Grand Cru w Côte de Nuits, która może używać nazwy Musigny Blanc Grand Cru.
Jadąc szlakiem z północy na południe kolejno mijamy główne apelacje Côte de Beaune. Pierwsza z nich, Corton, mimo że nie jest apelacją gminną, to winiarska waga ciężka.
Corton
Corton to jedna z dwóch parceli Grand Cru w podregionie produkująca zarówno białe jak i czerwone wino. Sława Corton sięga czasów Karola Wielkiego, który upodobał sobie wina, zwłaszcza czerwone, z tutejszego okazałego wzgórza. Kiedy jednak wino skalało imponującą królewską brodę, zagniewany władca rozkazał wytrzebić do cna czarne winogrona a w ich miejsce posadzić białe. Zdaje się, że monarcha miał nieliche wyczucie terroir!
Wina z Corton to najdelikatniejsze z czołówki win burgundzkich. W młodości niechętnie ujawniają aromat, za to pokazują wyraźną kwasowość, którą w czerwonych winach dodatkowo podkreślają taniny. Te wina potrzebują więcej czasu niż inne Grand Cru by się otworzyć. Zachodnia część, Pernand-Vergelesses, bardziej odpowiada białym winom, natomiast wschodnie Aloxe-Corton jest idealne dla jednych i drugich.
Beaune
Wina z winnic na wschód od Beaune przypominają te z sąsiedniego Corton. Dość łagodne, czasem wręcz chrupiące. Winnice położone bardziej na północ zwykle wytwarzają wina o bardziej wyrazistym charakterze, natomiast wina z winnic leżących na południe od Beaune są zazwyczaj delikatniejsze. Nie zdziwcie się jeśli znajdziecie tu wina obojga kolorów o tych samych nazwach apelacji, np. Clos des Mouches Premier Cru.
Pommard
Pommard słynie z win czerwonych, a właściwie z Pinot Noir. Wystarczy spojrzeć pod nogi, na glebę winnic Premier Cru. Też czerwona. W odróżnieniu od reszty win z podregionu Côte de Beaune, wina z Pommard charakteryzuje nasycona barwa i wyraźne taniny. Moc tych win sprawia, że wydają się niemal brutalne, a jednocześnie bogate. Czereśnia i ciemna śliwka dominują nad czerwonymi owocami, które skądinąd stanowią siłę przeważającą w Pinot Noir z Côte de Beaune.
Volnay
Volnay to uosobienie kobiecości, zupełne przeciwieństwo męskiego Pommard. Różnice odzwierciedla nawet architektura. Przytulne, wąskie uliczki Volnay, pełne są wdzięcznych budynków, które tłoczą się jeden przy drugim. W Pommard natomiast okazałe domy schowane za ogrodzeniami dumnie strzegą wielkiego kościoła stojącego na głównym placu miasteczka. Jednak coś je łączy - Pinot Noir. Pinot Noir z Volnay charakteryzują eleganckie taniny i jędrne owoce: wiśnia, malina i czerwona śliwka.
Meursault
Meursault to dom białych win (Chardonnay). Czerwone są bardzo nieliczne i często przybierają nazwy innych apelacji, na przykład Volnay czy Blagny. Mimo wspaniałych winnic i utalentowanych winiarzy, Meursault nie ma ani jednego Grand Cru, chociaż najlepsze Premier Cru bez wątpienia zasługują na ten status. Z kolei wiele winnic sklasyfikowanych jako village z Meursault zasługuje na status Premier Cru. Wszystkie tutejsze Chardonnay mają wyraźną nutę orzechową, głównie orzecha laskowego, a w smaku są bogate i rozbudowane.
Puligny-Montrachet
Wysoki poziom wód gruntowych sprawia, że w Puligny-Montrachet niełatwo o piwnicę z prawdziwego zdarzenia. Na szczęście brak podziemnych piwnic w żaden sposób nie wpływa na zdolność tworzenia jednego z najlepszych Chardonnay świata. W Puligny-Montrachet jest nieprawdopodobne bogactwo Grand Cru, niektóre z nich na południu wchodzą już w obręb Chassagne-Montrachet. Tutejsze wina Grand Cru wyróżnia niezwykłą oleistość, głębia i bardzo długa końcówka. Nieważne czy Grand Cru czy village, wina z Puligny-Montrachet charakteryzuje wyjątkowa mineralność i eteryczne aromaty białych kwiatów, dojrzałej brzoskwini i gruszki Comice. Tak na marginesie, kapkę win czerwonych też można tu znaleźć.
Chassagne-Montrachet
Chassagne-Montrachet słynie z wyśmienitego Chardonnay. Produkuje się tu również czerwone wina, które, choć przeważnie surowe, zachwycają aromatem. Często zdarza się, że wina Chassagne-Montrachet nie są aż tak delikatne i koronkowe jak wina z Puligny-Montrachet. Zależy to w takim samym stopniu od winiarza jak i od ziemi. Zwykle jednak wina z Chassagne-Montrachet i Puligny-Montrachet są tak podobne, że ciężko je odróżnić podczas ślepej degustacji.
Katarzyna
Źródła:
http://www.snooth.com http://www.wineonline.pl http://www.wina.pl http://pl.wikipedia.org www.vins-descombe.fr www.vincentdancer.com pom1 http://www.vinfakta.com http://www.coche-bizouard.com http://www.loire-valley-tours.com
|