Panel Degustacyjny numer 17
Panel Degustacyjny Klubu nasze-wina.pl, sesja nr 17
Panel siedemnasty odbył się 12 lutego 2024 roku w Bar a Wino. Konrad wina wybrane w Warszawie.
Dziękujemy za gościnę.
Degustowali: Bożena Skibicka, Zofia i Jerzy Pasula, Ewa Hutny, Agata Gebhardt, Jacek Mędrala i
Magdalena Poklewska-Koziełł.
Ocenialiśmy:
1. Alvarinho Gra Caravela, Vinho Verde DOC 2021
szczep: Alvarinho, kraj pochodzenia: Portugalia, region: Minho, białe, wytrawne, zawartość
alkoholu: 12,5%
Degustację otworzyło proste vinho verde z najszlachetniejszej i bardzo przez nas lubianej
odmiany winogron alvarinho. Wino przyjemnie prezentowało się w kieliszku. Było świetliste i
jasne. Może nawet zbyt jasne. Zachwycało zapachem. Mineralnym, ale i kwiatowym. Tak
jakbyśmy szli słoneczną aleją akacjową chłodzoną zimnym powiewem oceanicznym. Do tego
czuliśmy lekko przypalone tosty i cytrusy. W smaku, niestety, rozczarowuje. Kwasowość
zdecydowanie wyje i uwiera. I to kwasowością kwasku cytrynowego. Być może wino
uratowałyby smażone na maśle krewetki. Najlepiej w tawernie nad oceanem.
Średnia ocen: 13
Cena: 69 zł
2. Moro Malvazija Goriska Brda, 2021
Szczep: Malvasia Blanca, kraj pochodzenia: Słowenia, region: Goriska Brda, białe, wytrawne,
zawartość alkoholu: 14%
Bardzo byliśmy ciekawi tego wino o połyskliwej, słomkowej barwie. I nie zawiodło. Pachniało
melonem, pieczonymi jabłkami i minerałami. Pięć miesięcy dojrzewania w osadzie
drożdżowym pozostawiło lekki drożdżowy aromat. Nie przeszkadzał. Zaskoczeniem okazały
się nuty sosnowo-żywiczne. W smaku - kraina łagodności. Pięknie zrównoważone, pełne,
maślane. Nie czuć w nim alkoholu. Swoją subtelnością wzbudziło zachwyt degustatorów.
Wino zdecydowanie do picia dla przyjemności i pobudzania bałkańskiej nostalgii.
Średnia ocen: 14,7
Cena: 69 zł
3. Vegalfaro Pago de los Balagueses DOP 2018EKOLOGICZNE
Szczep: Garnacha Tintorera, Kraj pochodzenia: Hiszpania, region: Murcja, czerwone,
wytrawne, zawartość alkoholu: 15%
Wino zachwycało ciemno purpurową barwą. Mroczną, ale piękną. Pachniało czereśnią z
pestką, sianem i beczką dębową, w której spędziło dziesięć miesięcy. Jeszcze jakąś przyjemną
czekoladową słodyczą. A jak smakowało? Pysznie. Konfiturami śliwkowymi do których ktoś
wrzucił kilka gożdzików. Gorzkimi migdałami - oby nie okazały się arszenikiem. Owa goryczka
jednym przeszkadzała, innym nie. Nikomu jednak nie przeszkadzał mocno wyczuwalny
alkohol. Byli tacy, którzy twierdzili, że go lubią. Długi finisz. Wino raczej do czerwonego mięsa
lub sera pleśniowego. Wino posiada certyfikat produkcji ekologicznej.
Średnia ocen: 14,7
Cena: 115 zł
4. Ocone Diomede Aglianico del Taburno DOCG 2016
Szczep: Aglianico, Kraj pochodzenia: Włochy, region: Kampania, czerwone, wytrawne,
zawartość alkoholu: 13,5 %
Szczep aglianico ma staro grecki rodowód. Wino dojrzewało pół roku w drewnianych
beczułkach i zostało przelane do butelek bez filtracji. W kieliszku zobaczyliśmy ciemną
czerwień, niemal przechodzącą w fiolet. Niestety z ceglaną obwódką. Pachniało subtelnie
czereśniami, wiśniami z przypaloną pestką, konfiturami. W smaku bardzo zrównoważone.
Owoce pestkowe, mokre liście, gorzka czekolada, wanilia. Kwasowość bardzo nienachalna.
Wino nie jest agresywne. Ot takie porządne wino do picia.
Średnia ocen: 13
Cena: 92 zł
*20 to maksymalna ilość punktów jakie może otrzymać wino