Ta witryna wykorzystuje pliki cookie, dowiedz się więcej Zgadzam się

Srebrna Góra z Lidlem 2018 odsłona pierwsza

Srebrna Góra z Lidlem 2018 za nami

 

Po raz drugi otrzymaliśmy jako Portal nasze-wina zaproszenie do winnicy Srebrna Góra mieszczącej się pod Krakowem, a właściwie to w samym  Krakowie. Organizatorem wyjazdu był Lidl, który na swoich półkach gości produkowane w tej winnicy wina, ze sztandarowym winem Polka na czele. 

Reportaż z wyjazdu w 3 odsłonach - 22 sierpień 2018

Odsłona pierwsza - miejsce, ludzie, wina i kuchnia

Odsłona druga - historia polskiego winiarstwa w pigułce według Wojciecha Bosaka

Odsłona trzecia - Lidl jako promotor polskich win, Polka na wyłączność

 

 

Odsłona pierwsza - miejsce, ludzie, wina i kuchnia

Miejsce z klimatem, pełne uroku, a w słońcu może z powodzeniem  udawać Toskanię. Położone w Krakowie, u stóp klasztoru O.O. Kamedułów na Bielanach z widokiem na Beskidy, a w bezchmurne dni , na Tatry.

Nie mogliśmy w tym roku zwiedzić klasztoru i miejsca produkcji wina. Mnisi postanowili wrócić do korzeni, odizolować się od świata,  nie zgadzają się na prowadzenie w klasztorze degustacji.

Ludzie. Miejsce tworzą ludzie. 

Po pierwsze to właściciele  Mikołaj Tyc i Mirosław Jaxa Kwiatkowski. 

To Wojciech Bosak, jak się dowiedzieliśmy, od samego początku  doradca właścicieli. 

To tajemniczy niemiecki enolog i tajemniczy niemiecki  agronom (podobno w przyszłym roku dowiemy się o nich więcej).

To sommelier Lidla Michał Jancik, kucharz Karczmy Polany w Kościelisku Szymon Stryczula-Maśniak i  my wszyscy, którzy przyjechaliśmy do Srebrnej Góry, zaproszeni przez Lidla, żeby zobaczyć to miejsce i poznać wyprodukowane tutaj wina.

Wina i kuchnia. Powitani zostaliśmy szprycerem na bazie Cuvee Blanc Winnica Srebrna Góra 2017. Doskonały, orzeźwiający. Zwykle po rundzie golfa  pijemy z mężem szprycera przygotowanego na bazie Gruner Veltlinera.  Dyskutowałabym który lepszy, ale ten przygotowany przez Srebrną Górę na nasze powitanie był wyśmienity.

Potem był winny drink - Cuvee Blanc Winnica Srebrna Góra 2017, dużo kruszonego lodu i sok jabłkowy - polecam na letnie spotkania, bardzo dobry, a poza tym nietuzinkowy w smaku.

Kolejny drink - Riesling Srebrna Góra 2017 z cząstką pomarańczy i kostką lodu. Nie wpadłam w zachwyt, ale w ciepły dzień był to wyjątkowo orzeźwiający napój.

A dalej już tylko Polka - biała, różowa i czerwona.

Biała Polka - Seyval Blanc, Solaris, Chardonnay, Hibernal, Johanniter, Pinot Gris

Wino do przystawek, przegrzebków, krewetek, również jako aperitif. Eleganckie w smaku,  konsekwentne aromatycznie, jak to powiedział Michał Jancik. Konsekwencja aromatyczna charakteryzuje wina wyższej jakości i oznacza, że to co czujemy w nosie powtarza się w smaku.

A czuliśmy i w nosie i na języku kiwi, zielone jabłka, gruszki. Zakwalifikowane jako wytrawne, chociaż dla mnie miało charakter wina półwytrawnego.

Autorem Białej Polki jest enolog Artur Wolkowicz. Nie wspomniałam o nim pisząc o ludziach tego miejsca, a trzeba wspomnieć, bo wino stworzył naprawdę bardzo dobre.

Biała Polka podana została do musu z pstrąga ojcowskiego na grzance z warzywami wzbogaconymi pieczonymi winogronami. Dawno nic tak dobrego nie jadłam. A z Białą Polką skomponowało się wyśmienicie.

Różowa Polka - Cabernet Cortis,  Zweigelt, Pinot Noir.

Wino do przystawek, białych mięs i, jak się okazało,  do zup. Michał Jancik powiedział, że połączenie zupy z winem jest odważne, ale w końcu cały projekt Polka jest bardzo odważny! A Różowa Polka udźwignęła zupę z rydzów.  Zupa wyśmienita. Smak podkreślony liśćmi z winogron, które pozostawione w zupie troszkę przeszkadzały ... Ale smak zupy wyborny.

Samo wino sprzedawane jako półwytrawne, chociaż w smaku bardziej wytrawne niż wytrawna Biała Polka. Maliny, czereśnie, trochę agrestu. Z charakterem. Namawiam do spróbowania. Wszystkie Polki są warte spróbowania, ale ta różowa szczególnie. 

Czerwona Polka - Cabernet Cortis, Regent, Rondo, Acolon.

Wino do mięs, na pewno pasowało do serwowanej pieczeni z dzika upolowanego w Srebrnej Górze, zresztą wyśmienitej. Wino przyjemnie cierpkie, przyjemnie szorstkie, używając określeń Michała Jancika. W smaku i zapachu wiśnie i czereśnie. Podawać należy w temperaturze 16-18˚.

Kuchnia. Jako przystawkę do serwowanego drinka na bazie Cuvee Blanc  z kruszonym lodem i sokiem jabłkowym podano pieczone winogrona. Można zaskoczyć tych daniem wszystkich gości,  podaję więc otrzymany od Szymona Stryczuli-Maśniaka z Karczmy Polany w Kościelisku, przepis.

Winogrona deserowe w takiej ilości, żeby przykryły dno naczynia do pieczenia (jedna warstwa).

Na dno wlewamy dobrą oliwę, w której wcześniej moczyliśmy rozmaryn. Kładziemy winogrona, posypujemy rozmarynem. Pieczemy 20-25 minut. Trzeba sprawdzać, żeby się nie rozpadły. Ja posypałabym jeszcze chilli. Pan Szymon potwierdził, że to dobry pomysł. Tak przyrządzone winogrona można podawać z sałatą, z kozim serem. Nam serwowano bez dodatków. Smakowały wybornie.

Ważne.

Wszystkie Polki są już dostępne w Lidlu za 34,99 przy zakupie  butelki oraz 29,99 przy zakupie dwóch butelek.

 

Bożena Skibicka

Odsłona druga za tydzień 


Komentarze

Zaloguj się aby skomentować ten tekst

Zaloguj się do serwisu aby obserwować aktywność innych użytkowników i odbierać od nich wiadomości.