Winażeria
czyli
"Coś dla ornitologów i miłośników owadzich nogów",
a i dla tych, co to lubią zapolować na grubego zwierza.
Etykiety zwierzęce, wina z dziką nutą i inne zoologiczne wpływy w winnym świecie.
"A bird in the hand is worth two in the bush", czyli "lepszy wróbel w garści niż gołąb na dachu".
Powiedzenie przypisywane średniowiecznym sokolnikom, którzy mawiali, że lepszy sokół w garści niż dwa na wolności. Słuszność sentencji przekonała wielu właścicieli ówczesnych karczm, tudzież pubów, którzy zaczęli umieszczać fragment przysłowia na szyldach lokali (Bird in Hand) i tak czynią do dziś. Nazwa Bird in Hand przepłynęła z osadnikami Ocean Atlantycki i zadomowiła się w Nowym Świecie jako nazwa miasteczka w Pensylwanii. Nie mogło jej również zabraknąć na Antypodach, gdzie powstała winnica Bird in Hand. I właśnie wina z tej winnicy dołączyły do naszej "Winażerii".
* Wszystkie opisy win z winnicy Bird in Hand pochodzą z naszego portalu
Zaczynamy od tego co, zgodnie z powiedzeniem, najmniej uchwytne, czyli od win z grupy podstawowej - Two in the Bush
Two in the Bush Chardonnay 2009
Australia
Czysta, głęboka, rubinowa barwa. Bogaty, owocowy aromat wiśni, jagód, czarnej porzeczki wzbogacony delikatną, ciepłą nutą dębu i wanilii. W ustach zrównoważone, o dobrej kwasowości, niezbyt taniczne. Smak dojrzałych owoców zaostrzają nuta pieprzu i ciepły dębowy posmak w końcówce.
Two in the Bush Shiraz 2009
Australia
Wino o ciemno rubinowej barwie, dość gęste. W bukiecie estry, konfitura wiśniowa. W smaku pełne, dość łagodne. Wyczuwam wiśnie, śliwki i pieprz. Jak się pojawi na rynku to uważam, że będzie miało dobry stosunek jakości do ceny.
Druga grupa, solidniejsza - Bird in Hand
Bird in Hand Pinot Noir Sparkling 2009
Australia
Lekkie wino o jasno łososiowej barwie, musujące. Niewiele bąbelków, ale wszystkie bardzo malutkie. W pierwszym łyku lekka słodycz, a potem goryczka. W smaku wyczuwam dojrzałe jabłko, choć producent pisze o truskawce. Ciekawe. Wino również interesujące. Dobry stosunek jakości do ceny.
Bird in Hand Pinot Noir Rose 2010
Australia
Bardzo ciekawe różowe wino. Ponieważ nie jestem zwolennikiem takich win, to moje oceny bywają zwykle obniżone. To wino mi smakowało. W bukiecie oprócz truskawki wyczuwałem jakby wiśnie. To samo powtórzyło się w smaku, co spowodowało,że wino jest bardziej zdecydowane i nie ma tak częstego dla win różowych landrynkowego posmaku. Dość długie. To może być ciekawe wino na letnie popołudnia.
Bird in Hand Chardonnay 2009
Australia
Wino o jasno słomkowej barwie. W bukiecie wonie, które kojarzą mi się z kiszoną kapustą, bardzo charakterystyczna dla Chardonnay. W smaku wyczuwam gruszkę z wanilią, która pojawia się w winach dojrzewających w beczce.
Bird in Hand Cabernet Sauvignon 2009
Australia
Barwa ciemno rubinowa, bardzo gęste. W bukiecie przebija czarna porzeczka. W smaku dość łagodne, wyczuwalne taniny, dość długie.
I trzecia grupa, czyli crème de la crème – Nest Egg
Bird in Hand Nest Egg Chardonnay 2009
Australia
Wino produkowane tylko z wyselekcjonowanych owoców. Barwa słomkowa, w smaku lekka goryczka. Eleganckie wino, stonowane, wpływ beczki delikatnie wyczuwalny. Aromaty dojrzałych owoców.
Bird in Hand Nest Egg Shiraz 2008
Australia
Wino o bardzo ciemnej wiśniowej barwie, sporo szybko spływających łez. Bukiet intensywny, dla mnie jakby konfitura wiśniowa. W smaku czekolada, wiśnie i śliwki. Ciekawe wino, tylko ta cena. Produkowane w limitowanej ilości z wyselekcjonowanych owoców.
"Mad dogs and Englishmen go out in the midday sun."
A skoro jesteśmy przy powiedzeniach i przysłowiach, zainspirowani przez naszego Klubowicza zwanego zmisiek1, postanowiliśmy do "Winażerii" zaprosić wina z hiszpańskiej winnicy Mad dogs & Englishmen. Inspiracja wzięta prosto z piosenki Noela Cowarda o tym samym tytule, który okazał się tak trafiony, że na dobre zadomowił się w kulturze anglosaskiej. Między dwunastą a drugą, kiedy słońce praży najbardziej i nawet na bagnach przestrzega się pory sjesty, wściekłe psy i Anglicy, czyli Mad dogs & Englishmen, ruszają w teren.
Mad Dogs and Englishmen Shiraz Cabernet Sauvignon Monastrell Jumilla
Hiszpania
Pełne, o wspaniałej strukturze, która podkreśla czarne i czerwone owoce z charakterystycznymi nutami oliwek, chilli i ziół.
Mad Dogs and Englishmen Shiraz, Tempranillo and Carignan Extremadura
Hiszpania
Shiraz, Tempranillo and Carignan pochodzące z górskich dolin regionu Extremadura na południu Hiszpanii, połączone w równych proporcjach tworzą mocne i eleganckie wino o rzadkiej głębi i dojrzałym smaku.
Katarzyna
Źródła:
www.glamdigital.com.au www.winenthingshk.com www.birdinhand.com.au www.winemuse.com.au www.nasze-wina.pl www.winelog.net www.clickwinegroup.com files.winebowtools.com www.snooth.com
|