Cremant - szampańska alternatywa
Wina musujące oznaczone jako cremant (fr. kremowy) zostały tak określone prawdopodobnie z powodu ich niższej zawartości dwutlenku węgla od szampanów i ich wręcz kremowej struktury. Mianem cremant określano kiedyś mniej musujące wina z Szampanii. Choć obecnie mogą one mieć więcej bąbelków, nadal wytwarzane są metodą tradycyjną i muszą spełniać surowe kryteria produkcyjne. We Francji istnieje siedem Apelacje – poza Szampanią oczywiście – w których wytwarza się cremant:
Według francuskiego prawa apelacyjnego grona muszą być zbierane ręcznie, przed wypuszczeniem na rynek zabutelkowane wino powinno spędzić co najmniej rok na leżakowaniu. Największym producentem win cremant jest bezsprzecznie Dolina Loary, gdzie większość win Cremant de Loire produkowana jest w okolicach miasta Saumur. W skład wchodzą szczepy franka Chardonnay, Chenin Blanc i Cabernet, jednak przepisy AOC dopuszczają cuvee z Sauvignon Blanc, Cabernet Sauvignon, Pinot Noir, Gamay,, Pineau d'Aunis i Grolleau. Rzadko jednak stosuje się je w większej ilości.
W Burgundii Cremant de Bourgogne składa się z co najmniej trzydziestu procent Pinot Noir, Chardonnay, Pinot Blanc i Pinot Gris. Szczep Aligote jest często używany jako dodatek.
W Langwedocji Cremant de Limoux produkowane jest w czterdziestu jeden wioskach wokół wsi Limoux na południu Francji. Wina skomponowane są głównie z lokalnej odmiany Mauzac, dodaje się także Chenin Blanc i Chardonnay. Wino musi spędzić co najmniej jeden rok na osadzie.
Kiedy w 1975 r. nadano status AOC Cremant de Loire i Cremant de Burgogne, a Cremant d’Alsace w 1976 r., nie trzeba było długo czekać na protesty producentów szampana. W latach 80-ych ich lobbing doprowadził do całkowitego wyparcia Cremant z Szampanii. Działania te utrudniły oficjalne uznanie nowych apelacji i dopiero po 1990 r. możliwe było nadanie statusu AOC musującym winom z Bordeaux i Limoux.
tekst: Michał "WineMike" Misior źródła: New Sotheby's Wine Encyclopedia foto: Sparkling Wines of France Cremant and Others
|