Pierwszy dzień lata za nami, nadszedł czas orzeźwiającego szprycera. Niezobowiązujący, piknikowo-grillowo-tarasowy. Przepisów na szprycer jest mnóstwo. Może być lekki, wytrawny i rześki albo słodki, trochę jak poncz.
Już Hellenowie raczyli się szprycerem w gorące dni i to ich uznaje się za prekursorów tego napoju. Węgrzy nazywają go „frycz”, Chorwaci „gemiszt”, a miłośnicy punka rocka „Turbo Ptyś”. Czy szprycer to wino? I jak go najlepiej przyrządzić?
Szprycer to wino i woda zwykle w proporcji 1:1, ale tak naprawdę każdy może proporcje dopasować do własnych upodobań, czy nastroju.
Woda powinna mieć tę samą temperaturę co wino. Może być gazowana albo nie. Dopuszcza się też dodatki w postaci kilku kostek lodu, plasterka cytryny albo limonki, chociaż mnie jakoś cytrusowe dodatki nie przekonują.
Jakie wino można "zbezcześcić"? Białe, różowe, a także te czerwone, które można pić w niższej temperaturze. W wersji klasycznej najlepiej sprawdza się Grüner Veltliner.
Bardzo ważne jest, żeby woda była świeża. Najlepiej używać małych butelek, zwłaszcza jeśli wybierzemy wodę gazowaną. Ta sama butelka wody gazowanej, która służy nam przez dwa dni, nie przyda szprycerowi uroku.
Szprycery można urozmaicać na wiele różnych sposobów dodając: - zamrożone jagody albo maliny, które rozpuszczając się powoli uwolnią sok, - kilka gałązek lawendy albo innych ziół na dno kieliszka albo szklanki, - odrobinę Campari, - kawałek brzoskwini albo innych owoców – wedle uznania.
Szprycer można podać w kieliszku, szklance, są tacy, którzy serwują go w dużym naczyniu, z którego każdy może czerpać do woli.
Poniżej znajdziecie kilka przykładowych przepisów. Niektóre naprawdę zaskakujące.
Szprycer z białego wina
Składniki: 1 butelka białego wina (wytrawnego, półwytrawnego lub półsłodkiego) lód 1 butelka wody gazowanej, najlepiej tzw. wody sodowej cytryna lub limonka (niekoniecznie)
1. Włóż 2-3 kostki lodu do kieliszka. Nalej wino do 1/2 objętości. Uzupełnij wodą sodową.
2. Można dorzucić cytrynę, choć nie ma jej w klasycznym przepisie.
3. Podawaj od razu.
Szprycer z czerwonego wina
Składniki: 70 ml czerwonego wina 170 ml wody gazowanej skórka cytryny albo limonki do dekoracji
1. Wrzuć lód do wysokiej szklanki. Wlej czerwone wino i wodę gazowaną. Udekoruj skórką z cytryny albo limonki.
2. Podawaj od razu.
Szprycer malinowy
Składniki: 1/2 litra białego bądź różowego wina (wytrawnego bądź półwytrawnego) 1/2 litra gazowanej wody mineralnej 4-5 łyżek soku malinowego
1. Do dużej butelki wlej sok malinowy, wino i wodę.
2. Schłodź w lodówce albo włóż na krócej do zamrażarki.
3. Przed rozlaniem do kieliszków albo szklanek delikatnie wymieszaj..
Szprycer żurawinowy
Składniki: 650 ml soku żurawinowego 2 łyżki cukru 1 łyżeczka posiekanego świeżego rozmarynu 12 listków mięty 60 ml świeżego soku z limonki 700 ml schłodzonej wody gazowanej 350 ml białego rumu kruszony lód
1. W małym garnku zmieszaj sok żurawinowy, cukier, rozmaryn i liście mięty, zagotuj. Zdejmij z palnika i poczekaj aż się schłodzi do temperatury pokojowej.
2. Przecedź przez sitko, dodaj sok z limonki, wymieszaj, przykryj i wstaw do lodówki.
3. Kiedy już się schłodzi dodaj wodę gazowaną i rum, porządnie wymieszaj. Podawaj od razu na kruszonym lodzie.
Katarzyna
Źródła:
http://www.myrecipes.com http://isgreaterthan.net http://www.sheknows.com http://www.nawidelcu.pl http://strawberriesfrompoland.blogspot.com http://officestace.com http://cooking.allwomenstalk.com http://indulgy.com
|