Stwierdzenie, że zmysł węchu jest ważny dla degustatora, jest truizmem. A skoro jest on przydatny, wymaga wielu ćwiczeń. Tak samo jak śpiewacy operowi czy biegacze, degustujący wino mają swoje sposoby na bycie w formie. Oprócz zestawów z aromatami, których ceny sięgają nieraz i kilkuset złotych, proponujemy zapoznanie się z nutami zapachowymi, które często występują w winach.
Wina białe
Owoce - zielone: zielone jabłko, zielony banan, agrest, rabarbar. cytrusowe: cytryna, grejpfrut. krajowe: gruszka, brzoskwinia, morela, pigwa, czarna porzeczka. tropikalne: banan, ananas, melon, liczi, mango, marakuja. gotowane: kompot z jabłek, kompot z gruszek, konfitura pomarańczowa. suszone: suszone morele, rodzynki, przejrzałe banany. Słodkie kwiaty: róża, jaśmin, kwiat akacji. Dzikie kwiaty: krwawnik/dzika marchew, rumianek, pelargonia, bez. Rośliny - zielone: zielona trawa, bukszpan, mięta/melisa, eukaliptus. suszone: siano, zielone herbata. Warzywa gotowane: zielona fasolka, zielone szparagi, karczochy. Przyprawy – ostre: gałka muszkatołowa, lubczyk, czarny pieprz, imbir. słodkie: wanilia, goździki, cynamon. orzechowe: migdały, orzechy brazylijskie, orzechy włoskie. Karmelizowane: karmel, brioszka, biała czekolada, wosk pszczeli, miód, słód. Dymne: skóra, wędzonka, dym. Mineralne: mokry łupek, ziemiste, mineralne. Mikrobiologiczne: jogurt, masło, drożdże, sherry, mokra wełna, pieczarki, ściółka leśna, ser, octan etylu.
Wina czerwone
Owoce - wielopestkowe: malina, truskawka, czerwona porzeczka, czarna porzeczka, jeżyna, bez. pestkowe: wiśnia, czereśnia cytrusowe: skórka pomarańczowa gotowane: galaretka porzeczkowa, galaretka jeżynowa, konfitura truskawkowa, mus śliwkowy. Kwiatowe: fiołki, kwiat bzu, akacje. Rośliny zielone: zielona trawa, zielona papryka, mięta, melisa, eukaliptus, owoce jałowca, zielona łupina orzecha włoskiego. Warzywa gotowane: zielona fasolka, czerwone buraki, czarna oliwka. Rośliny suszone: czarna herbata, zielona herbata. Przyprawy – ostre: czarny pieprz, biały pieprz, lubczyk, lukrecja, chilli. słodkie: wanilia, goździki, cynamon. orzechowe: gorzkie migdały, migdały, orzechy włoskie. Karmelizowane: karmel, kawa, palona kawa, czekolada, słód, melasa. Dymne: skóra, wędzony boczek, smoła. Drzewne: wypalana dębina, drewno cedrowe, żywica. Mikrobiologiczne: jogurt, masło, sherry, zwierzęce, mokra wełna, pieczarki, ściółka leśna, sos sojowy, octan etylu, samogon.
tekst: Michał "WineMike" Misior
źródło; Wheel of Aromas
foto: E-spices
|