Ta witryna wykorzystuje pliki cookie, dowiedz się więcej Zgadzam się

Świąteczny dobór win do potraw w pigułce

 

 

Święta się zbliżają. Półki sklepowe ciągną się w nieskończoność pełne win. Co tu wybrać?

Swoje gusta znamy, ale co zabrać na kolację do rodziny, czy znajomych, co podać rodzinie i przyjaciołom, którzy tak polegają na naszej wiedzy winnej?

Wbrew pozorom, problem złożony nie jest. Wystarczy pamiętać o kilku prostych zasadach. Przemysł winny i restauracyjny trochę zbyt dużą wagę przywiązuje do tak zwanej „sztuki” dopasowywania win do potraw. Tak naprawdę, nie jest to aż tak trudne, a zasady łatwo zapamiętać, bo są logiczne. Dopasowywanie win do potraw w pigułce.


Dobor_swieta_2012_cytrusy magnify Doprawianie cytrusami
Bez względu na to, czy dosmaczamy cytrusami owoce morza, ryby, czy taco, dobierając wino powinniśmy kierować się wysoką kwasowością. Win tyle, że wybrać trudno. Żywe nuty cytryny , limonki i trawy charakterystyczne dla Sauvignon Blanc sprawiają, że to  najbezpieczniejszy i najprostszy wybór. Mocniej zbudowane hiszpańskie albarino z kolei łączy cytrusy z nutami brzoskwini, a dwa mniej znane wina, jak greckie Assyrtiko i francuski Muscadet to już głównie cytrusy i ożywcze mineralne nuty. Do wyboru do koloru!

Dobor_swieta_2012_lekkie magnify Mięsa chudsze
Kurczak i wieprzowina to raczej chude mięsa o łagodnym smaku, więc pasować do nich będą łagodne, lżejsze wina. Czasem kurczak i wieprzowina mają bardziej zdecydowany smak, jak na przykład kurczak w ostrym sosie meksykańskim, czy curry z kurczaka. Ostre, pieprzne, mocne smaki unicestwią większość łagodnych, lekkich win. Co wtedy robić?

Dobieramy wina stosownie do potrawy. Podstawowe zasady są takie:
mocne smaki do mocnych, delikatne do delikatnych;
dobieraj pod kątem intensywności smaków;
szukaj smaków, które mogą połączyć wino i potrawę, jak na przykład nuty zielonej papryki w Cabernet Franc, czy ostre nuty czarnego pieprzu w Syrah.


Dobor_swieta_2012_ostre magnify Skoro już jesteśmy przy ostrych potrawach...
Ostre potrawy sprawiają, że wina taniczne i dębowe smakują gorzko, dlatego dobór win może sprawiać trudności. Kluczem do ujarzmienia przypraw jest zrównoważony alkohol w winie, porządna kwasowość, która ukoi rozpalone podniebienie, i nuta słodyczy dla równowagi. Przy ostrych daniach bardzo dobrze sprawdza się Riesling, który spełnia wszystkie warunki. Jeszcze lepiej sprawiłoby się Chenin Blanc off-dry, na przykład Vouvray, o bogatszej palecie bardziej zdecydowanych smaków. Idąc dalej tym tropem, warto wypróbować alzackie Pinot Gris – dająca się często wyczuć słodycz cukru resztkowego w połączeniu z bogatym i lekko ostrym owocowym smakiem. Pycha.

Z drugiej strony, do ostrych dań, które wymagają win czerwonych, warto wybrać wina, które mają w sobie delikatną nutę słodyczy, jak Zinfandel, Shiraz i Malbec. Warto poszukać win o lżejszej budowie, mniej tanicznych, które nie przytłoczą potrawy. Dobrze też upewnić się, że nie przekraczamy 13,5 % zawartości alkoholu.


Dobor_swieta_2012_cytrusy magnify Tłuste mięsiwa
Mięsiwa tłustsze wymagają wręcz kwasowości i tanin, które dziarsko przebijają się przez tłuszcz i bogactwo smaku. Do bardzo tłustych potraw, takich jak pierś z kaczki, czy kotlety jagnięce, idealnie sprawdzą się młode, czerwone wina. W obu przypadkach, dość taniczne czerwone wino i porządna kwasowość są wskazane. Młode Pinot Noir do kaczki i Bordeaux do jagnięciny to wręcz oczywiste połączenia.

Wybierając trochę chudsze mięsa z rodziny tłustych, warto spróbować win bardziej wiekowych. Taniny w dojrzałych winach są delikatniejsze. Najłatwiej wybierać wina, które przez dłuższy czas miały styczność z beczką, takie jak Rioja Gran Reserva, czy Chianti Riserva. I jedno i drugie zwykle „uczesane” przez leżakowanie w beczce, średnio zbudowane, o jasnej kwasowości, która jest kolejnym czynnikiem równoważącym bogaty smak potraw.

Warto pamiętać o jednym: niewiele jest naprawdę fatalnych połączeń win i potraw. Dlatego czas przestać się martwi
ć na zapas, a zacząć wybierać w oparciu o te proste zasady.



tekst: Katarzyna
foto:
www.kuchnia.wp.pl
www.snooth.com
źródła:
www.snooth.com

Komentarze

Zaloguj się aby skomentować ten tekst

Zaloguj się do serwisu aby obserwować aktywność innych użytkowników i odbierać od nich wiadomości.