Ta witryna wykorzystuje pliki cookie, dowiedz się więcej Zgadzam się

Etykiety bez tajemnic - Francja

 

 

Etykiety_francuskie magnify







Kraj


Produit de France napis na górze lub na dole etykietki oznacza, że wino pochodzi z Francji; małe winnice, które sprzedają na rynek lokalny, nie mają tej informacji
Region


vin d’Alsace region, z jakiego to wino pochodzi; wino z Alzacji (łatwo je poznać z daleka po wysmukłych butelkach z zielonego szkła)

Champagne Szampania - kraina słynnych win musujących

Côteaux de la Loire, Sèvre et Maine, Anjou, Saumur, Touraine Dolina Loary; ten teren jest rozległy, więc możesz spotkać nazwy kilku regionów

Bourgogne Burgundia, Beaujolais

Côtes du Rhône Dolina Rodanu

Bordeaux Bordeaux

Languedoc Rousillon Langwedocja i Rousillon

Provence Prowansja
Kto wino butelkował, producent czy hurtownik


Mis en bouteille nalewane do butelek

Mis en bouteille au château u producenta

Mis en bouteille au domaine u producenta

Mis en bouteille a la propriété u producenta

Mis en bouteille par négociant u hurtownika

Mis en bouteilles par SARL (Société à Responsabilité Réduite), spółka z o.o.; Spółka SARL jest producentem w tym sensie, że grupuje producentów. W tym wypadku powinno widnieć nazwisko, a jeśli go nie ma, to nie wiemy kto konkretnie je wyprodukował. Jeśli na butelce podana jest nazwa winnicy (château), a dole znajduje się napis mis en bouteille par... i tu widnieje nazwisko inne niż właściciela château, znaczy, że hurtownik.
Rocznik


Rocznik z którego pochodzą grona użyte do produkcji wina. Brak rocznika może oznaczać, że gorsze wino mogło zostać zmieszane z lepszym rocznikiem.
Białe wina


Białe wina należy wypić w ciągu 2 lat od roku produkcji. Promocja może oznaczać, że wina należy szybko „wypchnąć”. Nie dotyczy to win bardzo słodkich, o gęstej konsystencji, np. Vin de liqueur.
Jakość


Numerowane butelki W limitowanych seriach butelki są numerowane. Zwykle sugeruje to dobrą jakość.

AOC i AC Appelation d'Origine Contrôlée Określenie apelacji, która ma świadczyć o jakości wina. Przyznaje się ją tylko dobrym winom i może być odebrana, jeśli pojawią się zastrzeżenia co do jakości trunku. W miejsce słowa d'origien wpisuje się nazwę własną apelacji, np. Appellation Bordeaux Contrôlée.

AOP Appellation d’Origin Protegée – nowa nazwa AOC

Grand vin de Bordeaux, Grand vin de Bourgogne grand – wielkie, czy dobre; chwyt reklamowy, nie gwarantuje jakości

Vin de table wino stołowe, codzienne

Vin de Pays (VdP), I.G.P Indication Geographique Protegée, regionalne, wyższe standardy produkcji niż win stołowych

contient sulfites zawiera siarczyny; nie jest to powód do zmartwienia, ponieważ wszystkie wina siarczyny zawierają, z wyjątkiem tych produkowanych w małych, elitarnych winnicach, które mogą sobie pozwolić na ryzyko krótszej konserwacji
Smak


Brut, Sec wytrawne

Demi-sec półwytrawne

Moelleux półsłodkie

Doux, Liquoreux słodkie

Blanc białe

Rouge czerwone
Stopień musowania


Mousseux musujące

Perlant perliste
Klasyfikacje „Cru” różnią się modelem zależnie od regionu, w którym są używane:

Alzacja Grand Cru oznacza winnicę o najlepszej jakości wystawy, składu gleby i mezoklimatu

Burgundia Grand Cru i niższa Premier Cru (1-er Cru)

Bordeaux Grand Cru i, w zależności od apelacji, od 1-er Grand Cru do 5-eme Grand Cru jak to się ma w Medoc




tekst: Katarzyna
foto:
www.allposters.co.uk

źródła:
www.artelis.pl
www.winezja.pl
Zawód Sommelier, Tomasz Prange-Barczyński, Wyd. Magazyn Wino Sp. z o.o.

Komentarze

Zaloguj się aby skomentować ten tekst

Zaloguj się do serwisu aby obserwować aktywność innych użytkowników i odbierać od nich wiadomości.