Kraj |
|
|
|
Produit de France |
napis na górze lub na dole etykietki oznacza, że wino pochodzi z Francji; małe winnice, które sprzedają na rynek lokalny, nie mają tej informacji |
Region |
|
|
|
vin d’Alsace |
region, z jakiego to wino pochodzi; wino z Alzacji (łatwo je poznać z daleka po wysmukłych butelkach z zielonego szkła) |
|
Champagne |
Szampania - kraina słynnych win musujących |
|
Côteaux de la Loire, Sèvre et Maine, Anjou, Saumur, Touraine |
Dolina Loary; ten teren jest rozległy, więc możesz spotkać nazwy kilku regionów |
|
Bourgogne |
Burgundia, Beaujolais |
|
Côtes du Rhône |
Dolina Rodanu |
|
Bordeaux |
Bordeaux |
|
Languedoc Rousillon |
Langwedocja i Rousillon |
|
Provence |
Prowansja |
Kto wino butelkował, producent czy hurtownik |
|
|
|
Mis en bouteille |
nalewane do butelek |
|
Mis en bouteille au château |
u producenta |
|
Mis en bouteille au domaine |
u producenta |
|
Mis en bouteille a la propriété |
u producenta |
|
Mis en bouteille par négociant |
u hurtownika |
|
Mis en bouteilles par SARL |
(Société à Responsabilité Réduite), spółka z o.o.; Spółka SARL jest producentem w tym sensie, że grupuje producentów. W tym wypadku powinno widnieć nazwisko, a jeśli go nie ma, to nie wiemy kto konkretnie je wyprodukował. Jeśli na butelce podana jest nazwa winnicy (château), a dole znajduje się napis mis en bouteille par... i tu widnieje nazwisko inne niż właściciela château, znaczy, że hurtownik. |
Rocznik |
|
|
|
Rocznik z którego pochodzą grona użyte do produkcji wina. Brak rocznika może oznaczać, że gorsze wino mogło zostać zmieszane z lepszym rocznikiem. |
Białe wina |
|
|
|
Białe wina należy wypić w ciągu 2 lat od roku produkcji. Promocja może oznaczać, że wina należy szybko „wypchnąć”. Nie dotyczy to win bardzo słodkich, o gęstej konsystencji, np. Vin de liqueur. |
Jakość |
|
|
|
Numerowane butelki |
W limitowanych seriach butelki są numerowane. Zwykle sugeruje to dobrą jakość. |
|
AOC i AC |
Appelation d'Origine Contrôlée Określenie apelacji, która ma świadczyć o jakości wina. Przyznaje się ją tylko dobrym winom i może być odebrana, jeśli pojawią się zastrzeżenia co do jakości trunku. W miejsce słowa d'origien wpisuje się nazwę własną apelacji, np. Appellation Bordeaux Contrôlée. |
|
AOP |
Appellation d’Origin Protegée – nowa nazwa AOC |
|
Grand vin de Bordeaux, Grand vin de Bourgogne |
grand – wielkie, czy dobre; chwyt reklamowy, nie gwarantuje jakości |
|
Vin de table |
wino stołowe, codzienne |
|
Vin de Pays (VdP), I.G.P |
Indication Geographique Protegée, regionalne, wyższe standardy produkcji niż win stołowych |
|
contient sulfites |
zawiera siarczyny; nie jest to powód do zmartwienia, ponieważ wszystkie wina siarczyny zawierają, z wyjątkiem tych produkowanych w małych, elitarnych winnicach, które mogą sobie pozwolić na ryzyko krótszej konserwacji |
Smak |
|
|
|
Brut, Sec |
wytrawne |
|
Demi-sec |
półwytrawne |
|
Moelleux |
półsłodkie |
|
Doux, Liquoreux |
słodkie |
|
Blanc |
białe |
|
Rouge |
czerwone |
Stopień musowania |
|
|
|
Mousseux |
musujące |
|
Perlant |
perliste |
Klasyfikacje „Cru” |
różnią się modelem zależnie od regionu, w którym są używane: |
|
Alzacja |
Grand Cru oznacza winnicę o najlepszej jakości wystawy, składu gleby i mezoklimatu |
|
Burgundia |
Grand Cru i niższa Premier Cru (1-er Cru) |
|
Bordeaux |
Grand Cru i, w zależności od apelacji, od 1-er Grand Cru do 5-eme Grand Cru jak to się ma w Medoc |