Gruzja w większości
Wina gruzińskie – obok węgierskich – zajmują w Polsce szczególne miejsce. Do znanego powiedzenia "Polak - Węgier.." można jeszcze dodać Gruzina, który przywołuje dwóch pierwszych do porządku.
Osiem win – cztery białe i tyle samo czerwonych – zaprezentował prezes i właściciel restauracji Michał Mychajliw, który będąc osiemnastolatkiem zadecydował, że swoje życie pragnie związać z winem. Słowa dotrzymał. Po przedstawieniu historii winiarskiej Gruzji oraz regionu Kachetia nastąpiła część właściwa – degustacja. Z zaprezentowanych win białych na uwagę zasługiwały:
Z czerwonych w pamięci zostały: Gruzja, pomimo niedużych nakładów na promowanie swojego winiarstwa, coraz częściej jest zauważana na arenie międzynarodowej. Po wprowadzeniu embarga na wina gruzińskie do Rosji wielu winiarzy załamało ręce i zamknęło winnice. Niektórzy wracają, nie tylko z powodu swoistego boomu na ich wina, ale też na wzrost ich jakości. |