Przysmak dorosłych halloweenowych ghuli, oprychów i goblinów.
Składniki: Butelka czerwonego wina (Cabernet Sauvignon, Zinfandel, Merlot albo hiszpańskie czerwone) Obrana i pokrojona pomarańcza (skórkę zatrzymujemy - przyda się do przyprawienia wywaru) Obrana i pokrojona cytryna (skórkę zatrzymujemy do przyprawienia) 1 łyżeczka mielonej gałki muszkatołowej 2 łyżeczki mielonego imbiru 5 goździków 3 laski cynamonu 100 gram cukru (można zastąpić 120 ml miodu) 160 ml brandy albo koniaku 120 ml wody
Wszystkie składniki połącz w dużym garnku i podgrzewaj na małym lub średnim ogniu przez 20-25 minut – nie może się zagotować. Mieszaj od czasu do czasu, żeby cukier albo miód się rozpuścił. Kiedy wino zacznie parować, a wszystkie składniki się połączą, dodaj kilka pająków i gotowe!