Hiszpański Smak
Rozmowa z Florencio Gonzalez Cabrera, importerem hiszpańskich produktów w Polsce, współtwórcą marki Hiszpański Smak, którego wina w tubie pojawią się niebawem w polskich sklepach. Bartosz Bancerz: Florencio, muszę przyznać, że doskonale sobie radzisz zarówno z tłumami oblegającymi Twoją ekspozycję, jak i z językiem polskim. Stanowisko Hiszpańskiego Smaku pełne jest różności, co chwilę docierają do mnie przyjemne zapachy, a co ciekawiej - półki uginają się także od wina. Powiedz, czym tak naprawdę jest Hiszpański Smak? Florencio Gonzalez Cabrera: Dziękuję za tak miłe spostrzeżenia o mnie i Hiszpanii, bo te docierające do ciebie zapachy to właśnie Hiszpania. Hiszpański Smak to dystrybucja na szeroką skalę hiszpańskich wyrobów w Polsce. Produktów oryginalnych i dobrych. Już dwa lata temu, kiedy przyjechałem do Polski nawiązaliśmy współpracę z Hurtownią Gama na Warszawskim Okęciu, zaczynając sprowadzać hiszpańskie produkty. Obecnie możemy pochwalić się wzbogacaną przez lata szeroką ofertą produktów i ugruntowaną na rynku pozycją. Jakieś pół roku, mając już na tyle bogatą ofertę, stworzyliśmy markę Hiszpański Smak. Sprowadzamy oryginalne hiszpańskie sery, wędliny, oliwy, oliwki, przyprawy i… wina. Skąd Twoja obecność w Polsce? Co było impulsem do promocji Hiszpanii właśnie tu? Pochodzę z Wysp Kanaryjskich - turystycznego raju. Zatem w dorosłym życiu studiowałem turystykę i hotelarstwo. Także wiele podróżowałem, pracując już po studiach w branży hotelarskiej i to w wielu ciekawych miejscach. Dzięki pracy we… Włoszech jako recepcjonista, poznałem Polkę, swoją obecną żonę. Pracowała w tym samym hotelu jako kelnerka. Zakochaliśmy się w sobie i tak zacząłem poznawać także Polskę. Byliśmy przez pewien czas w rodzimej dla mnie Hiszpanii, lecz polskie kobiety kochają swój ojczysty kraj i tak pojawiłem się tu wraz z żoną, urządzając się na nowo. Od samego początku z zamiarem promocji hiszpańskich produktów?
Pomysł zrodził się z czasem mojego pobytu w Polsce, ale było to stosunkowo szybko… Po prostu brakowało mi typowo hiszpańskich smaków, a że przez całe życie mam kontakt z szeroko pojętą gastronomią, zatem sposobem na realizację siebie i silną obecność hiszpańskich produktów, okazał się ich import do Polski i dystrybucja. Hiszpania pijąca i jedząca to cała gama smaków, które z pewnością zachwycają i są zdrowe. Dlatego też, jak sam zauważyłeś wcześniej, z łatwością przychodzi mi rozmowa z innymi o hiszpańskich smakach. Jestem przekonany co do tego, co promuję. Jaka jest ta Hiszpania pijąca w Twojej ofercie? Hiszpania pijąca to wino, wino i jeszcze raz wino. Posiadamy wina z wielu hiszpańskich regionów, a w szczególności Rioja, Ribera del Duero i Tarragona. Jednymi z najlepszych w naszej ofercie, są te z regionu Rioja. Szukamy zawsze win dobrej jakości i w dobrej cenie. Mamy już wina zarówno w kilku specjalistycznych winiarskich sklepach w Warszawie, gdzie klienci są bardzo zadowoleni, jak i w szerszej sprzedaży. Co niezwykłego w ofercie winiarskiej prezentuje Hiszpański Smak? Czego nie mają inni? Mamy wina zarówno w butelkach, jak i… wina w tubie. Coś więcej o kolorowych Wine in Tube?
Jest to zupełną nowością. Już zaczęliśmy dystrybucję, lecz nie mogę zdradzić dokładnie gdzie, będzie można je dostać. Powiem tylko, że na tę chwilę znajdziemy się w sieciach małych delikatesów, w których każdy będzie mógł je znaleźć. Kolorowe są tylko opakowania. W butelce znajdziemy klasyczne winiarskie kolory. Z białych mamy Blanco, ze szczepów typowo hiszpańskich: Macabeo, Xarel-lo, Parellada. Kolejnym białym jest Chardonnay. Także „na zimno” – landrynkowe w bukiecie Rosado. Z czerwonych to Tempranillo, Merlot, a także kupaż Syrah z Tempranillo.
Z jaką reakcją zwiedzających spotykasz się w opinii na temat tych win? Są nowością na polskim rynku, zatem wzbudzają bardzo duże zainteresowanie na targach. Serwowane w odpowiedniej temperaturze, są naprawdę satysfakcjonujące. I widać to na tych targach, w czasie których, wiele osób próbuje i chwali je. Szczególnie przypada do gustu Merlot i Blanco. Wina są w trzylitrowych kartonach-tubach, wszystkie są winami wytrawnymi. Te sześć rodzajów wina w tubie jest czymś bardzo praktycznym - po prostu otwierasz i nalewasz, a wina z tuby nadają się do spożycia nawet trzy tygodnie po otwarciu. Cena hurtowa to około 50-60 złotych za tubę.
Dziękuję za rozmowę.
Więcej informacji o Hiszpańskim Smaku pod adresem: http://www.hiszpanskismak.pl
|