W czym podać szampana? Kształt kieliszków ma ogromne znaczenie. Badacze tematu dowedli, że to właśnie kształt kieliszka wpływa na odbiór trunku.
Rodzaje kieliszków do szampana
Powszechnie przyjęte są trzy podstawowe rodzaje kieliszków do szampana: flety, czyli wąskie, wysokie kieliszki w kształcie odwróconego stożka, tulipany, czyli wąskie, wysokie kieliszki w kształcie tulipana i pucharki – płaskie, szerokie czarki na wysokiej nóżce.
Flety
Flety to wysokie, wąskie kieliszki o prostych ściankach, na średnio długiej albo długiej nóżce. Wiele kieliszków tego rodzaju ma ostro zakończone dno. Tam gromadzą się bąbelki, by za chwilę oderwać się i powoli ulecieć w górę. Kształt kieliszka nie pozwala ani aromatom ani bąbelkom zbyt szybko się ulotnić. Zwolennicy tego rodzaju kieliszków podziwiają ich elegancję, przeciwnicy twierdzą, że szampan za bardzo się w nich pieni, a także nie pozwala odkryć pełnej gamy aromatów wina. W tej chwili to najpopularniejszy rodzaj kieliszka w restauracjach na całym świecie.
Tulipany
Tulipany kształtem przypominają flety, jednak mają zaokrąglone ścianki – ich czasza jest szersza u podstawy i lekko zwęża się ku górze. Daje to możliwość zakręcenia winem w kieliszku. Taki kształt pozwala winu oddychać, dzięki czemu można podziwiać szerszą gamę aromatów. Sam zapach jest bardziej skoncentrowany i wolniej się uwalnia, a szeroka podstawa czaszy zatrzymuje smak na dłużej. Niektórzy znawcy polecają ten właśnie typ kieliszka do degustacji najbardziej wyrafinowanych szampanów.
Pucharki
Pucharki do szampana, zwane też czarkami albo szampankami, mają płaskie, szerokie czarki i wysoką nóżkę. Są też dość płytkie, co bardzo ułatwia rozlewanie. To najstarszy rodzaj kieliszka do szampana, bardzo popularny jeszcze na początku XX wieku, z czasem wyparty przez flet. Nie polecane przez znawców, którzy twierdzą, że kształt kieliszków pozwala by pianka szampana zbyt szybko opadła, a aromat i bąbelki błyskawicznie się ulotniły.
Ciekawostka
Poparta doświadczeniem własnym. Warto spróbować szampana w kieliszku do burgunda grand cru. Wielkie szampany są niezwykle złożone. Większa czasza kieliszka do burgunda nada winu jeszcze większą głębię i pozwoli odkryć pełnię aromatów, czego nie potrafi nawet kieliszek w kształcie tulipana.
tekst: Katarzyna foto: www.adorechampagne.com www.scientificamerican.com www.savannahspecialevents.com źródło: www.adorechampagne.com www.scientificamerican.com