Książka z winem w tle
Leniwe wieczory z książką w fotelu i z kieliszkiem wina? Mamy kilka książkowych pomysłów całkiem zgrabnie wpisujących się w winną konwencję. Specjalnie dla Was co tydzień publikujemy książki z winem w jakiejś roli.
Dzisiaj, gratka zarówno dla miłośników alkoholi wszelakiej maści, jak i miłośników historii...
Encyklopedia alkoholi
Encyklopedia alkoholi
Wojciech Gogoliński
Wydawnictwo Czas Wina
„Encyklopedia alkoholi” to niezbędna pomoc i cenna wskazówka dla wszystkich debiutujących w świecie szlachetnych trunków. To również znakomite kompendium wiedzy dla koneserów, miłośników dobrej degustacji oraz pasjonatów historii destylatów z całego świata. Podstawowy element księgozbioru każdego znawcy szlachetnych trunków. Wstęp do książki napisał popularny dziennikarz kulinarny i krytyk - Robert Makłowicz.
Fragment wstępu Roberta Makłowicza:
"Znam tylko jedno równie kompetentne i polskojęzyczne źródło dotyczące fascynującego świata mocnych trunków jak ta książka, którą Państwo właśnie w dłoniach trzymacie. Tym źródłem jest sam jej autor Wojciech Gogoliński (…). Bez jego pasji nie byłoby tej książki, która jest niezwykłym kompendium wiedzy na temat, który zaczął zajmować ludzkość od czasów, gdy Arabowie wynaleźli alembik. Pasji tej nieraz byłem świadkiem. Na przykład podczas wiedeńskich targów wina Vinova, gdy chodziłem za Wojtkiem od stoiska do stoiska i spożywałem to wszystko, co zaordynował. Była to konsumpcja niezwykle twórcza, lekcja naukowego podejścia do zagadnienia. (…) Ktoś za nas musi trzymać rękę na pulsie i dzielić się z nami swą wiedzą. Tak jak czyni to nieoceniony Wojciech Gogoliński w "Encyklopedii alkoholi"."
Fragment recenzji Mariusza Kapczyńskiego:
"Choć nie można narzekać na brak nowych wydawnictw książkowych poświęconych winom, piwu czy whisky, to ciągle brakuje na rynku książek umiejętnie zestawiających wiedzę o różnych alkoholach. Wznowiona właśnie "Encyklopedia alkoholi" Wojciecha Gogolińskiego tę lukę wypełnia. Jest to propozycja dobra zarówno dla początkujących amatorów wiedzy o alkoholach, jak i doświadczonych sommelierów czy barmanów. Książka jest efektem wieloletnich peregrynacji i fascynacji autora kulturą winiarską i gorzelniczą – zaowocowało to pokaźnym archiwum, które przerodziło się w książkę. Każdy, kto szuka konkretnych, esencjonalnych wiadomości dotyczących rodzajów, klasyfikacji, typologii i sposobów powstawania alkoholi, tutaj znajdzie wszystko." ("Czas Wina" nr 42)
Fragment recenzji Piotra Adamczewskiego:
"Od dziecka lubiłem czytać encyklopedie. I tak już zostało. A gdy jeszcze wydawnictwo encyklopedyczne (mimo że monotematyczne) dotyczy interesującego mnie pod każdym względem tematu, to nie jestem w stanie przerwać lektury do czasu, aż ją skończę.
Tak jest i w tym przypadku. Wojciech Gogoliński – najznakomitszy w naszym kraju ekspert do spraw trunków, zwłaszcza tych o znaczniejszej liczbie procentów - napisał „Encyklopedię alkoholi”. Prawdę mówiąc, to już kolejna edycja tej książki, ale tak rozszerzona, pogłębiona (dna nie widać!) i efektownie zilustrowana, że należy mówić o nowym dziele.
Nie jest to standardowe wydawnictwo encyklopedyczne ograniczające się do krótkich skondensowanych not informacyjnych. Wiele haseł – i to według mnie najważniejszych – ma obszerne teksty historyczne, często z wątkami sensacyjnymi, a wszystkie kończą się oceną trunku i poradami dotyczącymi jego doboru do dań znajdujących się właśnie na stole. Świadczy to o tym, iż autor nie tylko spędzał czas w bibliotekach, ale także buszował po magazynach pełnych omszałych butli z koniakami, winami, whisky czy likierami. To kiper, czyli taki kulinarny saper, który za nas wszystkich wykonuje niebezpieczną robotę, a gdy przeżyje - to zdaje z niej relację. A my – dzięki niemu - możemy już bez obaw kupować i pić to, co do zestawu dań pasuje najbardziej.
Tę książkę można bez lęku polecić też abstynentom. Byle byli miłośnikami historii." (www.polityka.pl)
Źródła:
http://www.polityka.pl http://czaswina.pl http://www.vinisfera.pl
|