Książka z winem w tle
Śnieżne wieczory z książką w fotelu i z kieliszkiem wina? Mamy kilka książkowych pomysłów całkiem zgrabnie wpisujących się w winną konwencję. Specjalnie dla Was co tydzień publikujemy kilka książek z winem w jakiejś roli.
Dzisiaj postanowiliśmy zgłębić tematykę szampańską...
Wokulski w Paryżu
Wokulski w Paryżu
Krzysztof Rutkowski
Wydawnictwo Słowo/Obraz Terytoria
Co robił Wokulski w Paryżu? Pił, bardzo dużo pił: szampana z Suzinem, mazagran i koniak. Koniak pił Wokulski litrami, kiedy tylko napadały na niego wspomnienia: Warszawy i kobiety, na widok której baraniał, stawał się kastratem, impotentem, durniem, albo prowokatorem. Po tej kobiecie odbywał Wokulski w Paryżu żałobę. Pokutował po nieponiesionej stracie, bo jej nie chciał. To ona go chciała, ale on tylko o niej marzył. Kiedy mógł ją mieć, było już za późno. Zresztą wyobraźmy sobie Wokulskiego z Izabelą w łóżku.
Katastrofa! Co jeszcze robił Wokulski w Paryżu? Oddawał się rozpuście. Wokulski w Paryżu stał się cielesny. Nabrał ciała. Został mężczyzną. Co prawda mężczyzną bywał już wcześniej, ale niechętnie. Obowiązki z Minclową wykonywał równie mechanicznie jak rachunki. W Paryżu odżył. Na chwilę długą jak wieczność.
Szampany i wina...
Szampany i wina musujące
(Tytuł oryginału: Champagne and sparkling wines)
Seria: Podręczny Przewodnik Konesera Win
Wydawnictwo: WIG-Press
Ten podręczny przewodnik zawiera wszystko, co trzeba wiedzieć o szampanie i winach musujących. Posiada szczegółowy opis procesu produkcji oraz listę roczników sięgającą początków XX wieku.
Jak to wypić
Jak to wypić
Victoria Moore
Wydawnictwo Vesper
Powiada się, że życie jest za krótkie, by marnować je na picie niedobrego wina. Warto rozwinąć tę myśl następująco: życie jest za krótkie, by marnować je na picie wina - czy czegokolwiek innego, jeśli już o tym mowa - gdy nie ma się na to ochoty. Nie ma przecież sensu strzelać korkiem szampana z doskonałego rocznika, jeśli ma się ochotę na szklankę cierpkiego młodego wina. A gorąca czekolada z mlekiem podawana - jak we Francji - w śniadaniowej miseczce może być pyszna i odgrywać swoją rolę jedynie podczas mroźnych, ciemnych poranków w środku zimy, kiedy można ogrzać nią dłonie...
Dobry napój - właściwy napój serwowany o właściwej porze - nie tylko gasi pragnienie, ale jest też integralną częścią każdego posiłku i przekąski, tak jak kolejna potrawa na talerzu. Łyk płynu pozwala nam dalej delektować się jedzeniem i odwrotnie. Mimo to o napojach często myśli się w oddzieleniu lub zupełnie się je zaniedbuje. Nie powinno tak być. Picie napojów równie dobrych, jak to, co się je, nie jest ani trudne, ani drogie - wymaga jedynie odrobiny dbałości.
Źródła:
www.vesper.pl http://terytoria.com.pl www.merlin.pl
|