Miłosne eliksiry, zaklęcia i... przekąski
Oszołomienie zakochania przypomina upojenie, które ogarnia nas po spożyciu wina. Wino to napój niezwykle ceniony w magii miłosnej, a kilka zaklęć magicznych może rozgrzać atmosferę. Wyborne Walentynkowe Podwójnie Czekoladowe Brownie Port, Cabernet Sauvignon, Recioto della Valpolicella, Madeira, Banyuls, Muscat, Pinot Noir Składniki: 156g mąki 50g cukru 113g zimnej margaryny albo masła 1 (ok 400ml) puszka skondensowanego mleka słodzonego najlepiej Eagle Brand® 21g gorzkiego kakao 1 jajko 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 227g czekolady mlecznej połamanej na kawałki 70g posiekanych orzechów (niekoniecznie) 1. Rozgrzej piekarnik do 175º. Formę o wymiarach 33x23cm wyłóż folią aluminiową i odstaw. 2. W misce zmieszaj 125g mąki i cukier, wkrawaj masło i szybko wymieszaj - całość powinna mieć kruchą konsystencję. Wyłóż dno formy masą. Piecz 15 minut. 3. W drugiej misce ubij mleko, kakao, jajko, pozostałą mąkę, wanilię i proszek do pieczenia. Dodaj kawałki czekolady i orzechy. Rozsmaruj na wierzchu upieczonego ciasta. Piecz 20 minut albo aż będzie gotowe. 4. Odstaw do ostygnięcia. Za pomocą folii wyjmij brownie z formy. Można pociąć ciasto na kwadraty albo wyciąć czekoladowe serca za pomocą foremki do ciasta. 5. Przechowuj przykryte. Fonduta con Tartufi - Fondue z Białymi Truflami Barbaresco, Barolo, Dolcetto Składniki na 4 porcje: 140g włoskiej fontiny, bez skórki, pokrojonej na ok 2-cm kawałki 2 łyżeczki mąki 240 ml pełnego mleka 2 żółtka 1 łyżka masła w temperaturze pokojowej 30g sera taleggio, bez skórki 1 około 30-gramowa biała trufla, delikatnie oczyszczona 4-8 kromek włoskiego chleba, upieczonego na złoto w tosterze 1. W żaroodpornej misce wymieszaj fontinę z mąką, dodaj mleko, dobrze wymieszaj, przykryj folią kuchenną i wstaw na noc do lodówki. 2. Następnego dnia do masy serowo-mlecznej dodaj żółtka i masło i wymieszaj. Miskę z masą ustaw na garnku z powoli gotującą się wodą i mieszaj 15-20 minut aż ser całkowicie się rozpuści. Dodaj taleggio i dalej mieszaj około 2 minuty aż zupełnie stopi się z fontiną. 3. Płynną masę serową wlej do 4 miseczek i udekoruj cieniutkimi płatkami trufli. Podawaj z tostami. Czekoladowa Lawa - Półpłynne Ciastka Czekoladowe Sauternes, Port, Spumante słodkie, Fragolino, Branchetto, Muscat, Banyuls, Południowoafrykański Shiraz Składniki na 4 duże lub 8 małych porcji: 100 g masła, pokrojonego na kawałki 170 g gorzkiej czekolady 3 duże jajka, ocieplone do temperatury pokojowej 65 g cukru + 1 łyżka 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii 1 łyżeczka soku z cytryny lub kilka kropel octu 1. Rozgrzej piekarnik do 200º. 2. Przygotuj jednorazowe foremki albo kokilki. Szczodrze nasmaruj masłem i dokładnie oprósz cukrem. 3. W kąpieli wodnej roztop czekoladę z masłem. 4. Oddziel żółtka od białek, żółtka ubij z cukrem na białą, puszystą masę. Wciąż ubijając dodaj wanilię. Kiedy białka będą dokładnie ubite dodaj masę czekoladową i delikatnie zamieszaj. 5. Białka ubij na sztywną pianę, pod koniec ubijania dodaj łyżkę cukru i sok z cytryny i ubijaj jeszcze przez chwilę. Pianę z białek dodaj do masy czekoladowej, delikatnie zamieszaj. 6. Masę przełóż do foremek i wstaw do piekarnika. Piecz 7-10 minut (małe porcje) 10-12 minut (duże porcje). Im dłużej pieczemy, tym mniej płynny środek. Po wyjęciu z piekarnika babeczki będą puszyste i wyrośnięte, lekko spękane, po chwili jednak nieco opadną, co jest jak najbardziej wskazane. A dla doświadczonych miłosnych zaklinaczy odnaleźliśmy recepturę napoju magicznego na bazie wina - dla ludzi o mocnych nerwach! Do sporządzenia eliksiru potrzebne będzie: wytrawne czerwone wino, cynamon, wanilia i goździki spożywcze. Wino należy wlać do czerwonego garnka (kolor garnka jest bardzo istotny) i podgrzać na ogniu (ogień rozpali uczucie). Następnie dodać goździki, gotować na wolnym ogniu około 15 minut, po czym dorzucić wanilię i cynamon (w takiej ilości, by wino miało słodki smak i urzekający zapach). Cała mikstura powinna się jeszcze gotować około 5 minut. Kiedy eliksir jest gotowy należy przelać go do specjalnie przygotowanego pucharu i jeszcze wspólnie wypić póki gorący. Eliksir sprawi, że miłość będzie wieczna. Dla wzmożenia efektu można zapalić dwie czerwone świece. Świece mają wypalić się do końca (nie wolno zdmuchnąć ich przed czasem, ponieważ wtedy związek mógłby się niespodziewanie zakończyć). tekst: Katarzyna |