Opowieści karnawałowe
Szampańskie opowieści w karnawale!
Agenci, tajemnice, a wszystko musuje w rytm karnawałowych przebojów!
San Remo spowijał Jagodowy zmierzch... Znużony James Bond przechadzał się wąskimi uliczkami, czekając na sygnał. Nagle przystanął, czujnie nasłuchując. Z oddali napłynęły pierwsze takty Aksamitnego walca... Wiedział, że nie ma odwrotu. Operacja 'Śmierć po południu' właśnie się rozpoczęła...
San Remo
1 porcja
1/2 miarki soku grejpfrutowego
1/4 miarki triple sec
1/4 miarki likieru mandarynkowego
lód
szampan
zamrożony plasterek cytrusa
Trzy pierwsze składniki wymieszać z lodem w wysokiej szklance.
Uzupełnić szampanem i udekorować plasterkiem cytrusa.
Jagodowy zmierzch
2 porcje
1 1/2 filiżanki (355 ml) dobrze schłodzonego, białego wina musującego
2 miarki Crème de cassis
1 miarka brandy
1 łyżka drobno pokruszonego lodu
jagody
Połowę wina mieszać w mikserze z resztą sładników, aż otrzymamy mnóstwo piany. Należy uważać, aby drink nie wylał się z miksera.
Dolać resztę wina, ostrożnie zamieszać i przelać do wysokich, schłodzonych kieliszków.
Dorzucić kilka jagód.
James Bond
1 porcja
1 kostka cukru
10 kropli angostury
1 miarka schłodzonej wódki
schłodzony szampan
Zwilżyć kostkę cukru angosturą i położyć na dnie schłodzonego kieliszka do szampana.
Wlać wódkę i uzupełnić szampanem.
Aksamitny walc
1 porcja
1 miarka Crème de cassis
1 miarka czarnej sambucy
2 miarki wina imbirowego
coca cola
białe wino musujące lub woda sodowa
Trzy pierwsze składniki mieszać z lodem, aż zostaną silnie schłodzone.
Przecedzić do schłodzonego kieliszka do szampana, uzupełnić w równych proporcjach winem (lub wodą) i coca colą.
Śmierć po południu
1 porcja
1 miarka pernod
schłodzony, wytrawny szampan
lód
Do kieliszka do szampana włożyć dwie kostki lodu.
Zalać pernodem i ostrożnie uzupełnić szampanem.
Pic szybko, zanim znikną bąbelki!
Źródło:
1001 koktajli, Alex Barker, Paragon Books Ltd.
andsewitgoes.blogspot.com