Czas wziąć byka za rogi i z impetem wkroczyć w świat przyjęć. To świetny sposób na zbudowanie długotrwałych relacji i zacieśnienie więzów z przyjaciółmi. Przyjaciele mogą być niewyczerpanym źródłem zacnych win. Okazuje się, że zwykle więcej wydajemy na wina, które zabieramy na przyjęcia.
Czas zrobić imprezę!
Jak zrobić fantastyczną kolację dla przyjaciół? Oto kilka pomysłów, które są nie tylko rewelacyjne, ale i proste.
Elegancka kolacja
Na elegancką kolację najlepiej zaprosić 6-8 osób. Podajemy przynajmniej 3 dania, a gości sadzamy przy elegancko nakrytym stole. Pierwsze danie podaj, kiedy goście siadają do stołu, drugie powinno być już gotowe do przełożenia na duże, podgrzane talerze.
W dzisiejszych czasach alergików nie brakuje, także lepiej uniknąć niezręcznych sytuacji przy stole i zawczasu upewnić się kto jest na diecie bezglutenowej, a kto nie je mięsa.
Podpowiedzi:
Wina 6 butelek: 2 białe & 4 czerwone (8 osób). Najlepiej trzymać się klasyki, czyli Sauvignon Blanc, Chardonnay i Cabernet Sauvignon. Zaplanuj wcześniej kto jakie wino przynosi.
Główna ozdoba stołu Powinna być niska, żeby nie zasłaniała współbiesiadników siedzących naprzeciwko. Prawdziwe owoce, żywe kwiaty i świece. Nic sztucznego, w końcu to wieczór prawdziwych emocji i smaków.
Etykieta Zanim zasiądziecie do stołu podaj szampana. Na stole ustaw karteczki z imionami wydrukowanymi bądź napisanymi po obu stronach, żeby ułatwić gościom błyskotliwą konwersację.
Ustawienie kieliszków Od lewej do prawej: deserowe, czerwone, białe, szampan i woda. Nawadnianie to podstawa.
Jak usadzić gości? Rozdziel pary i nie siadaj u szczytu stołu.
Kameralny wieczór
Prawdopodobnie bierzesz udział w kameralnych kolacjach częściej niż myślisz. Kameralny wieczór to nic innego jak zwyczajna podwójna randka. Pyszne jedzenie to wymarzone dopełnienie długich rozmów z przyjaciółmi. W mniejszym gronie można poszaleć zarówno w kuchni jak i dobierając wina.
Podpowiedzi:
Wina Kopiuj i dopasowuj. Jeśli twój przyjaciel jest zagorzałym miłośnikiem Bordeaux, wybierz pyszne białe Bordeaux albo Cremant de Bordeaux, tak, żeby czerwone wino przyjaciela zaprezentowało się w pełnej krasie. Przygotuj się! Piecz, namaczaj, zdeglasuj, przygotuj jak najwięcej wcześniej tego samego dnia albo dnia poprzedzającego kolację. W końcu to kameralny wieczór, więc powinieneś siedzieć przy stole, nie w kuchni.
Zrób nastrój Światło bezwonnych świec sprawi, że każdy będzie wyglądał pięknie i pociągająco.
Samoobsługowe stanowisko z napojami W kuchni albo salonie ustaw samoobsługowe stanowisko z napojami – ułatwi przełamanie lodów, a goście będą czuli się swobodnie.
tekst: Katarzyna foto: www.insyncfitness.com www.oceanhomemag.com źródło: www.winefolly.com
|