Ta witryna wykorzystuje pliki cookie, dowiedz się więcej Zgadzam się

Smakowite przepisy na szampańską zabawę

 

 

Smakowite przepisy na szampańską zabawę

Słabiej, mocniej, byle z klasą!

 

Drink unsofacto

 

½ kg truskawek
szampan
cukier puder

Truskawki pokroić na połówki, wrzucić do dużego naczynia, zasypać cukrem pudrem tak by przykrył truskawki.

Poczekać aż cukier puder się rozpuści i truskawki puszczą sok.

Zalać wszystko szampanem, dodać dużo lodu, zamieszać.

Podać w kieliszkach do Martini. Można ozdobić truskawką i miętą. Np. nabić truskawkę na słomkę, lub nadziać na kieliszek.


Cancan
1 porcja


1/5 wódki
4/5 szampana
skórka z pomarańczy
lód

2 kostki lodu wrzucić do średniej literatki, wlać wódkę, potem szampana, lekko zamieszać.
Udekorować szkło skórką pomarańczową.

 


Kir Royale
1 porcja

 

szampan
łyżeczka Crème de Cassis (likier porzeczkowy)

Napełnić szklankę szampanem i dopełnić małą łyżeczką Crème de Cassis.

 


Mimoza
1 porcja

 

sok z marakui
1/2 miarki pomarańczowego curacao
pokruszone kostki lodu
schłodzony szampan
plasterek karamboli i pasek skórki z pomarańczy

Wydrążyć miąższ z marakui, przełożyć do dzbanka lub shakera, dolać curacao i dosypać nieco lodu, wstrząsać, aż składniki zostaną mocno schłodzone.
Wlać na dno kieliszka do szampana i uzupełnić szampanem.
Przybrać owocami.



Charlie's Special 
1 porcja

 

100 ml szampana
20 ml koniaku
1 kostka cukru
kilka kropel Angostura Bitters
wisienka koktajlowa
skórka z cytryny
kostka lodu

Kostkę cukru nasączyć angosturą, włożyć do kieliszka koktajlowego.
Dodać kostkę lodu, koniak, włożyć wiśnię i dolać szampan.
Skropić koktajl sokiem z lekko wyciśniętej skórki cytryny, a skórkę włożyć do kieliszka.

 


Blue Moon Special
1 porcja

 

szampan
20 ml Ginu
20 ml niebieskiego Curacao
sok cytrynowy, cukier
skórka z cytryny
kilka kostek lodu

Brzegi dużej szampanki zwilżyć sokiem cytrynowym i zanurzyć w cukrze.
Do shakera wrzucić kilka kostek lodu. Wlać gin i Curacao, dobrze wstrząsnąć i przelać do szampanki. Włożyć kostkę lodu i dopełnić szampanem. Lekko wycisnąć skórkę cytrynową i wrzucić ją do koktajlu.


Black Velvet
1 porcja

 

100 ml ciemnego piwa (Guinessa lub inny Stout)
100 ml szampana

Zimne piwo wlać do wysokiej szklanki i dopełnić szampanem.


Black Pearl  
2 porcje

 

80 ml szampana
20 ml likieru Tia Maria (lub Kahlúa)
20 ml brandy
ciemne wiśnie koktajlowe

Kilka kostek lodu włożyć do shakera, wlać likier Tia Maria i brandy. Dokładnie wymieszać. Koktajl przelać przez sito do wysokich kieliszków do szampana.
Drinki dopełnić lodowatym szampanem i udekorować wiśnią koktajlową nabitą na wykałaczkę.


Alfonso
1 porcja

 

1 miarka dubonnet
10 kropli angostury
1 kostka cukru
schłodzony szampan
skórka pomarańczowa

Do kieliszka do szampana nalać dubonnet.
Wrzucić kostkę cukru skropioną angosturą.
Przed podaniem dolać do kieliszka schłodzony szampan i dodać zwinięty pasek skórki pomarańczowej.


Buck's Fizz
1 porcja

 

2 miarki schłodzonego, świeżo wyciśniętego soku z pomarańczy
2 miarki schłodzonego szampana

Schłodzony kieliszek do szampana napełnić do połowy sokiem, a następnie ostrożnie dolać zimnego szampana.

 


Serpentyna
1 porcja

 

1/2 miarki zielonego crème de menthe
pokruszony lód
zwinięta skórka z limonki
schłodzony szampan
1 łyżeczka startej skórki z limonki

Wlać likier na dno kieliszka do szampana, dodać lód i skórkę z limonki.
Zalać szampanem i posypać skórką startą z limonki.


 

Źródła:

http://pychotka.pl

1001 koktajli, Alex Barker, Paragon Books Ltd.

andsewitgoes.blogspot.com

Komentarze

Zaloguj się aby skomentować ten tekst

Zaloguj się do serwisu aby obserwować aktywność innych użytkowników i odbierać od nich wiadomości.