Smakowite przepisy na szampańską zabawę
Smakowite przepisy na szampańską zabawę
Słabiej, mocniej, byle z klasą!
Drink unsofacto
½ kg truskawek
szampan
cukier puder
Truskawki pokroić na połówki, wrzucić do dużego naczynia, zasypać cukrem pudrem tak by przykrył truskawki.
Poczekać aż cukier puder się rozpuści i truskawki puszczą sok.
Zalać wszystko szampanem, dodać dużo lodu, zamieszać.
Podać w kieliszkach do Martini. Można ozdobić truskawką i miętą. Np. nabić truskawkę na słomkę, lub nadziać na kieliszek.
Cancan
1 porcja
1/5 wódki
4/5 szampana
skórka z pomarańczy
lód
2 kostki lodu wrzucić do średniej literatki, wlać wódkę, potem szampana, lekko zamieszać.
Udekorować szkło skórką pomarańczową.
Kir Royale
1 porcja
szampan
łyżeczka Crème de Cassis (likier porzeczkowy)
Napełnić szklankę szampanem i dopełnić małą łyżeczką Crème de Cassis.
Mimoza
1 porcja
sok z marakui
1/2 miarki pomarańczowego curacao
pokruszone kostki lodu
schłodzony szampan
plasterek karamboli i pasek skórki z pomarańczy
Wydrążyć miąższ z marakui, przełożyć do dzbanka lub shakera, dolać curacao i dosypać nieco lodu, wstrząsać, aż składniki zostaną mocno schłodzone.
Wlać na dno kieliszka do szampana i uzupełnić szampanem.
Przybrać owocami.
Charlie's Special
1 porcja
100 ml szampana
20 ml koniaku
1 kostka cukru
kilka kropel Angostura Bitters
wisienka koktajlowa
skórka z cytryny
kostka lodu
Kostkę cukru nasączyć angosturą, włożyć do kieliszka koktajlowego.
Dodać kostkę lodu, koniak, włożyć wiśnię i dolać szampan.
Skropić koktajl sokiem z lekko wyciśniętej skórki cytryny, a skórkę włożyć do kieliszka.
Blue Moon Special
1 porcja
szampan
20 ml Ginu
20 ml niebieskiego Curacao
sok cytrynowy, cukier
skórka z cytryny
kilka kostek lodu
Brzegi dużej szampanki zwilżyć sokiem cytrynowym i zanurzyć w cukrze.
Do shakera wrzucić kilka kostek lodu. Wlać gin i Curacao, dobrze wstrząsnąć i przelać do szampanki. Włożyć kostkę lodu i dopełnić szampanem. Lekko wycisnąć skórkę cytrynową i wrzucić ją do koktajlu.
Black Velvet
1 porcja
100 ml ciemnego piwa (Guinessa lub inny Stout)
100 ml szampana
Zimne piwo wlać do wysokiej szklanki i dopełnić szampanem.
Black Pearl
2 porcje
80 ml szampana
20 ml likieru Tia Maria (lub Kahlúa)
20 ml brandy
ciemne wiśnie koktajlowe
Kilka kostek lodu włożyć do shakera, wlać likier Tia Maria i brandy. Dokładnie wymieszać. Koktajl przelać przez sito do wysokich kieliszków do szampana.
Drinki dopełnić lodowatym szampanem i udekorować wiśnią koktajlową nabitą na wykałaczkę.
Alfonso
1 porcja
1 miarka dubonnet
10 kropli angostury
1 kostka cukru
schłodzony szampan
skórka pomarańczowa
Do kieliszka do szampana nalać dubonnet.
Wrzucić kostkę cukru skropioną angosturą.
Przed podaniem dolać do kieliszka schłodzony szampan i dodać zwinięty pasek skórki pomarańczowej.
Buck's Fizz
1 porcja
2 miarki schłodzonego, świeżo wyciśniętego soku z pomarańczy
2 miarki schłodzonego szampana
Schłodzony kieliszek do szampana napełnić do połowy sokiem, a następnie ostrożnie dolać zimnego szampana.
Serpentyna
1 porcja
1/2 miarki zielonego crème de menthe
pokruszony lód
zwinięta skórka z limonki
schłodzony szampan
1 łyżeczka startej skórki z limonki
Wlać likier na dno kieliszka do szampana, dodać lód i skórkę z limonki.
Zalać szampanem i posypać skórką startą z limonki.
Źródła:
http://pychotka.pl
1001 koktajli, Alex Barker, Paragon Books Ltd.
andsewitgoes.blogspot.com