Alzacja znana jest jako francuska kolebka win i upraw biodynamicznych. Koncept narodził się już w 1924 roku, a dziś region może poszczycić się najwyższą liczbą producentów win biodynamicznych w kraju.
Bogate winiarskie dziedzictwo Alzacji sięga czasów rzymskich. Pierwsze udokumentowane wzmianki o Rieslingu pojawiły się w 1477 roku, O Muscat i Traminerze w 1500, a (Tokaj) Pinot Gris wypłynęło w 1650 roku.
Jakich win szukać? Najlepsze winnice mają status Grand Cru, wina z późnych zbiorów o określonej zawartości cukru określa się mianem Vendanges Tardives, a najwybitniejsze w tej ostatniej grupie to Selection des Grains Nobles.
Alzacja słynie też z tego, że ma odrębne prawa regulujące treść etykiet win. Producenci mają obowiązek na etykiecie umieścić nazwę odmiany, z której wino powstało: miejscowa szlachta, czyli Riesling, Pinot Gris, Gewürztraminer i Muscat, oprócz tego Pinot Blanc i Sylvaner, które służą głównie ugaszeniu pragnienia, i Pinot Noir dla miłośników czerwonego wina.
Miejsca, które warto odwiedzić:
Domaine Zind Humbrecht Wina Oliviera Humbrecht M.W. są takie jak ich twórca – charakteryzuje je niezwykła głębia, precyzja i rozmach.
Korzenie winiarskie rodziny Humbrecht sięgają 1620 roku, początków Wojny Trzydziestoletniej. Dziś w posiadaniu rodziny znajduje się czterdzieści hektarów malowniczych winnic obejmujących pięć wiosek w departamencie Górnego Renu. Tereny te słyną z sielankowego wręcz klimatu, wachlarza terroir, jak również z domów wykonanych z muru pruskiego.
Olivier Humbrecht wprowadził najwięcej ulepszeń w bogatej historii firmy. Zaliczają się do nich nowa piwnica zbudowana w 1992 roku, wprowadzenie upraw biodynamicznych w 1997 roku i kupno konia, który od 2006 roku orze ziemię w winnicach.
adres: 4, Route de Colmar, 68230 Turckheim tel: +33 3 89 27 02 05 www.zindhumbrecht.com
Maison Trimbach Firma Maison Trimbach powstała w 1626 roku i od dwunastu pokoleń znajduje się w rękach rodziny. Obecnie zarządzają nią Pierre i Jean. Rodzina Trimbach nadzoruje każdy etap procesu powstawania wina od sadzenia winorośli po butelkowanie win.
Najcenniejszym skarbem firmy jest mała winnica Clos Ste-Hune położona na obrzeżach Hunawihr, która znajduje się w posiadaniu rodziny Trimbach od ponad dwustu lat. Wina z Clos Ste-Hune są powszechnie uważane za uosobienie alzackiego Rieslinga.
adres: 15, Route de Bergheim, Ribeauville68150 tel: +33 3 89 73 60 30 www.maison-trimbach.com
Domaine Lucas & André Rieffel W departamencie Dolny Ren, niedaleko miasteczka Barr, znajduje się 9,5 hektara winnic należących do Lucasa Rieffel i jego ojca André. W 1996 roku Lucas przejął firmę i od tamtej pory niezmiennie kieruje ją w stronę upraw biodynamicznych. Wina powstające od 2009 roku są biodynamiczne w 100 procentach.
Wina Lucasa czerpią to co najlepsze z ostrej mieszanki gleb piaskowych, gliniastych, marglowych, granitowych i wapiennych. Siłą firmy jest przede wszystkim szeroki wachlarz zacnych win odmianowych (jednoszczepowych): Riesling, Pinot Blanc, Pinot Gris, Gewurztraminer, Muscat, Sylvaner i coraz mocniej zaznaczający swoją pozycję Pinot Noir.
adres: Domaine André Rieffel, 11 rue Principale tel: +33 388 08 95 48 email: andre.rieffel@wanadoo.fr www.andrerieffel.com
tekst: Katarzyna foto: www.puurelzas.nl www.maison-trimbach.com humbrechtdinner1018.eventbrite.com źródła: www.bbr.com
|