Hiszpania brzmi magicznie w uszach każdego podróżnika. Średniowieczne zamki, arcydzieła współczesnej architektury, krzepkie, swojskie tapasy i restauracje z gwiazdkami Michelin w herbie. Genialne warunki do surfowania, w Sierra Nevada wspaniałe stoki narciarskie, rowerzyści również mają tu używanie. A że nie tylko sportem człowiek żyje, warto przyjrzeć się bogatemu programowi kulturalnemu – wydarzeniom, których poza Półwyspem Iberyjskim nie doświadczymy. I, oczywiście, posmakować wina. Hemingway miał rację, ten kraj ma coś w sobie, bez dwóch zdań.
Rioja Rioja to winiarskie serce Hiszpanii. Renesans regionu Rioja, który przypadł na drugą połowę XIX wieku, był wynikiem epidemii filoksery, dziesiątkującej winnice na całej kuli ziemskiej. Angielscy kupcy winni rozpoczęli poszukiwania win, które zrekompensowałyby im straty odniesione na imporcie win francuskich, i właśnie wtedy odkryli piękno i skarby regionu Rioja.
Rioja to wina zdominowane przez szczep Tempranillo. Mimo tego Rioja w dużej mierze polega na sztuce mieszania różnych odmian. Oprócz Tempranillo ma na usługach Garnacha, Mazuelo (Carignan) i Graciano. W niektórych bodegas zdarza się, że dopuszcza się prymat innych odmian, jak na przykład Cabernet w wytwórni Marques de Riscal. Jest to możliwe wyłącznie dlatego, że tzw. "zagraniczne odmiany" dopuszczono jeszcze przed stworzeniem rygorystycznych zasad funkcjonowania winnego regionu Rioja.
Tempranillo, czyli serce czerwonego wina Rioja, nadaje winom nuty maliny i czarnej jagody z pylistymi, skórzanymi akcentami. Kiedy włączają się odmiany Graciano, Mazuela i Garnacha, wina zyskują głębię smaku i aromatu. Tradycja długiego starzenia win Rioja w dębowych beczkach dodaje jeszcze jeden element do wyrazistego bukietu Rioja.
Hiszpanie od lat lubują się w mocnych aromatach wanilii i kokosa, które winom Rioja nadaje beczka z dębu amerykańskiego. Idąc z duchem czasu wielu producentów zaczęło wprowadzać dużo subtelniejszy dąb francuski. Wina Rioja Reserva i Gran Reserva, czyli duma producentów, nadal spędzają minimum 3 (Reserva) do 5 lat (Gran Reserva) w beczkach.
Miejsca, które warto odwiedzić:
Marqués de Riscal Marqués de Riscal to jedna z najstarszych wytwórni win Rioja. Firma innowacyjna i pionier w produkcji wybitnych win z tego regionu. Założona w 1858 roku w Elciego (Álava) przez Guillermo Hurtado de Amézaga, od początku istnienia była punktem odniesienia dla winiarzy zarówno w kraju jak i poza jego granicami.
adres: C/ Torrea 1, 01340 Elciego (Álava) tel: +34 945 18 08 88 (warto zadzwonić i umówić się przed przyjazdem) email: reservas.marquesderiscal@luxurycollection.com www.marquesderiscal.com
La Rioja Alta 10 lipca 1890 roku pięciu właścicieli winnic z Kraju Basków i regionu Rioja stworzyło "Sociedad Vinicola De La Rioja Alta" w Haro. Ich jedynym marzeniem było tworzenie win wysokiej jakości i od początku przyświecała im idea klasycznego europejskiego winiarstwa. W 1891 roku firma zmieniła nazwę na "La Rioja Alta".
adres: Avda. de Vizcaya, 8, 26200 Haro tel: +34 902 123 904 wizyta w winnicy: Marta Enciso (osoba kontaktowa) +34 941 31 03 46 email: riojalta@riojalta.com www.riojalta.com
La López de Heredia Historia firmy zaczęła się w połowie XIX wieku, po epidemii filoksery, kiedy to francuscy negociants odwiedzili region Rioja w poszukiwaniu wartościowego materiału na wina. Założyciel wytwórni win López de Heredia, Don Rafael López de Heredia y Landeta, wówczas młody, wykształcony i pełen entuzjazmu student sztuki tworzenia wina, uważnie śledził ich poczynania. Don Rafael zakochał się w regionie, szczególnego potencjału dopatrując się w glebie i klimacie okolic Haro. Wytwórnia López de Heredia jest najstarszą w Haro i jedną z trzech pierwszych powstałych w regionie Rioja.
adres: Avda. de Vizcaya, 3, 26200 Haro tel: +34 941 310 244 email: visitas@tondonia.com www.lopezdeheredia.com
tekst: Katarzyna foto: armitwines.blogspot.com travelmodus.com www.hotelsboutiquespain.com źródła: www.snooth.com www.lopezdeheredia.com www.riojalta.com www.marquesderiscal.com
|