Ta witryna wykorzystuje pliki cookie, dowiedz się więcej Zgadzam się

Przewodnik po świecie wina - Hiszpania część II

 


Hiszpania brzmi magicznie w uszach każdego podróżnika. Średniowieczne zamki, arcydzieła współczesnej architektury, krzepkie, swojskie tapasy i restauracje z gwiazdkami Michelin w herbie. Genialne warunki do surfowania, w Sierra Nevada wspaniałe stoki narciarskie, rowerzyści również mają tu używanie. A że nie tylko sportem człowiek żyje, warto przyjrzeć się bogatemu programowi kulturalnemu – wydarzeniom, których poza Półwyspem Iberyjskim nie doświadczymy. I, oczywiście, posmakować wina. Hemingway miał rację, ten kraj ma coś w sobie, bez dwóch zdań.

Żegnamy Penafiel i ruszamy wzdłuż rzeki na zachód. Po godzinie mijamy miasteczko Valladolid. I tu warto skręcić zahaczając o serce Valladolid – Plaza Mayor, jeden z najsłynniejszych w Hiszpanii. Ogromnego placu strzegą Casa Consistorial (Ratusz), dziewiętnastowieczny teatr Zorilla i szeregi granitowych arkad. Zapierająca dech w piersiach prostota otoczenia zachęca do dzielenia się zachwytem, najlepiej z mieszkańcami, bo przy okazji można dowiedzieć się gdzie znaleźć najlepsze tapasy i miejscowe wino.

Rueda
Rzut beretem od Valladolid znajduje się zagłębie białego wina, region Rueda. Odmianą wiodącą prym w regionie jest Verdejo, która daje rześkie wytrawne wina, często oczyszczane za pomocą miejscowej gliny. Większość białych win z Rueda leżakuje w stalowych beczkach ze stali nierdzewnej, co ma zachować ich świeżość i przejrzystość. Oprócz tego, znajdziemy tu też wina starzone w dębowych beczkach, czy mieszanki ze szczepami Sauvignon Blanc i Viura.


Miejsca, które warto odwiedzić:


Przewodnik_Hiszpania_Naia magnify Bodegas Naia
Bodegas Naia leży w La Seca, uznawanym za Grand Cru region Rueda. Podstawą sukcesu wytwórni win są wiekowe winorośle szczepu Verdejo, niektóre pamiętające czasy sprzed epidemii filoksery, i talent jednego z najlepszych hiszpańskich enologów – Eulogio Calleja.
Wina, których możemy tu skosztować leżakowały w kadziach ze stali nierdzewnej, są świeże, bogate, pełne smaku i charakteru.

adres: Camino San Martín, 47491, La Seca, Valladolid
tel: +34 628 434 933
email: info@bodegasnaia.com
www.bodegasnaia.com



Przewodnik_Hiszpania_Belondrade magnify Belondrade y Lurton
Chcąc skosztować win bardziej dębowych warto odwiedzić właśnie Belondrade y Lurton. Inspiracją dla właściciela winiarni, Didier Belondrade, były białe wytrawne wina z Pessac-Leognan. Wina powstają w 100 procentach z winogron szczepu Verdejo. Są złożone, bogate, o silnej koncentracji smaku i ostrej, lekko miodowej nucie.
Według Roberta Parkera wina białe Belondrade y Lurton to "jedno z dwóch najlepszych wytrawnych białych hiszpańskich", natomiast Jancis Robinson nazwała je "punktem zwrotnym dla regionu Rueda".

adres: Belondrade S.L., Quinta San Diego. Camino del Puerto s/n, 47491 La Seca, Valladolid
tel: +34 983 481 001
email: comunicacion@belondrade.com, info@belondrade.com
www.belondrade.com


Toro D.O.
Po sąsiedzku z regionem Rueda leży, jakże stosownie nazywający się region Toro D.O. Pełno tu pełnokrwistych win Tempranillo, wytwarzanych z lokalnego klonu tej odmiany zwanego Tinto de Toro. Potrafią powalić człowieka, jak nie przymierzając byk, na cześć którego nota bene szczep został nazwany. Piaszczysta gleba regionu Toro uchroniła wiele miejscowych winnic przed filokserą, dzięki czemu można tu dziś znaleźć stuletnie winorośle. Warto przejechać przez kilka malowniczych winnic Toro, żeby przyjrzeć się rzędom sękatych, potarganych krzewów.


Miejsca, które warto odwiedzić:


Przewodnik_Hiszpania_Numanthia magnify Bodega Numanthia

To jeden z czołowych producentów regionu. Posiadłość nazwana na cześć legendarnego hiszpańskiego miasta Numancia dwadzieścia lat obleganego i w końcu podbitego przez legiony rzymskie. Pierwszy rocznik Numanthii , 1998, doczekał się 95 punktów Parkera i od tamtej pory tutejsze wina mierzą się z winami najlepszych hiszpańskich regionów Ribera del Duero, Rioja i Priorat, a kilka mieszanek doczekało się miana win kultowych.

adres: Bodega Numanthia, c/real s/n, 49882 Valdefinjas, Zamora
tel: +34 980 699 147
email: contact@numanthia.com
www.numanthia.com


Przewodnik_Hiszpania_Sobreno magnify Bodegas Sobreño / Finca Sobreño
Bodegas Sobreño od 1998 roku uważana jest za jedną z największych gwiazd regionu Douro. Wina powstają z lokalnej odmiany Tinta de Toro, dojrzewają w dębowych beczkach, są złożone, intensywne, pełne i świeże w smaku, o głębokiej barwie.



adres:
Sobreño S.A., Ctra. N-122, Km. 423, Aptdo. 52 - 49800 Toro - Zamora
tel: +34 980 693 417
email: contact@numanthia.com
www.sobreno.com


Tuż przed tym jak rzeka Duero wpływa do Portugalii (gdzie zmienia nazwę na Douro) zawija do miasta Zamora. To łakomy kąsek dla miłośników historii i architektury. Średniowieczna część miasta otoczona murem, tuzin kościołów romańskich... Żadne inne miasto w Europie nie może pochwalić się takim bogactwem zabytków z tego okresu.



tekst: Katarzyna
foto:
www.numanthia.com
laudrup.dk
cdn.c.photoshelter.com
visionwinebrands.com

źródła:
www.snooth.com
www.skurnikwines.com

Komentarze

chyba wszyscy czekają na Rioję

A Ribera del Duero? Chyba wolę wina z tego regionu niż Rioję. Bluźnię?

Od Ribera del Duero zaczęliśmy hiszpańską część przewodnika. Z resztą była o tym m.in. informacja w biuletynie...

ale wstyd....

czy ja wiem, czy wstyd. Może powinniśmy zmienić kolor tekstu na bardziej rzucający się w oczy... np. RÓŻ? :]

Zaloguj się aby skomentować ten tekst

Zaloguj się do serwisu aby obserwować aktywność innych użytkowników i odbierać od nich wiadomości.