Ta witryna wykorzystuje pliki cookie, dowiedz się więcej Zgadzam się

Przewodnik po świecie wina - Węgry - Tokaj



Polak Węgier, dwa bratanki… Z pewnością znacie to przysłowie. Obecnie szklanka zamieniła się w kieliszek wina, który coraz częściej łączy oba narody. Zamiłowanie do napitków oraz słodyczy musiało w końcu dać swój wyraz w winie – tak narodził się Tokaj, nektar bogów, słodka esencja, która jest szeroko znana na całym świecie.


Miejsca, które warto odwiedzić


tokaj1 magnify Oremus
Winnice powstały w 1993 roku i były inwestycją hiszpańskiej marki Vega Sicilia, słynnej ze swych czerwonych win. Właściciel David Alvarez oraz jego węgierscy pracownicy od początku mieli jeden cel -  kontynuować tradycje, produkować w wielowiekowej ojczyźnie wina aszu - najlepsze wina tokajskie.



Adres: Tokaj Oremus Pinceszet, Bajcsy - Sz. út. 45
Tolcsva H-3934, Węgry, tel: +36 47384505 / 20
fax: +36 47384504,
e-mail:tokajoremus@tokajoremus.hu, export@vega-sicilia.com
www.tokajoremus.com



tokaj2 magnify Patricius
Jednak z najbardziej uznanych winnic nie tylko w Tokaju, ale całych Węgrzech. Początki winnicy sięgają XVIII wieku. Za początek nowej winnicy uznaje się jej zmodernizowanie w 1999 r. Zaczęto wzorować się na sadzeniu i uprawie winorośli z połowy XIX wieku.




Adres: Patricius Borhaz, 3917 Bodrogkisfalud, parcela Várhegy–dűlő,

nr katastralny 3357
tel. +36 47 396 001  fax: +36 47 596 027
e-mail: info@patricius.hu, www.patricius.hu




tokaj3 magnify Dzisznoko
Winnica położona jest w regionie Tokaj-Hegyalja (u stóp gór Tokaju). Większość terenu skierowana jest na południe, ku Nizinie Węgierskiej, z której jesienią nadpływa wilgoć. Pod uprawą jest tutaj ok. 100 ha. Położenie.




Adres: Disznókő Szőlőbirtok és Pincészet, H-3931 Mezőzombor
tel.: +36-47-569-410, 361-371, fax: +36-47-369-138
e-mail: disznoko@disznoko.hu, www.disznoko.hu


Wcale nie dziwi fakt, że coraz częściej na półkach możemy spotkać węgierską eszencię, która jest nie tyle winem, co – jak niektórzy określają – nektarem z kilkoma procentami alkoholu. Takich win nie wyrabia się co roku, co najwyżej 1-2 na 10 lat. Węgierscy winiarze są przyjaźnie nastawieni i chętnie ugoszczą fanów wina, nawet bez uprzedzenia wizyty.



tekst: WineMike

foto:

GoNoman

źródła:

MagazynWino

Festus

Komentarze

Zaloguj się aby skomentować ten tekst

Zaloguj się do serwisu aby obserwować aktywność innych użytkowników i odbierać od nich wiadomości.