Ta witryna wykorzystuje pliki cookie, dowiedz się więcej Zgadzam się

Przewodnik po świecie wina - Włochy - Piemont



Uważany za perłę włoskiego winiarstwa. Graniczy ze Szwajcarią i Francją, otaczają go łańcuchy Alp i Apeninów, stąd też nazwa regionu, którą można przetłumaczyć jako „podnóże gór”. Piemont posiada aż 52 okręgi z prawem do produkcji apelacji DOC i DOCG, a także największą liczbę win oficjalnie klasyfikowanych. Nie ma tu natomiast żadnego wina IGT*. Klimat panuje tu, jak na Włochy, dość surowy klimat: chłodna i śnieżna zima, lato przeważnie upalne i suche, wiosną i jesienią panują umiarkowane temperatury, a w porze zbiorów trzeba przygotować się na mgły. Większość tutejszych winnic położona jest na wyżynach Langhe i Monferrato, które na południowym wschodzie przechodzą w Apeniny. Część znanych win wytwarzana jest także u podnóża Alp, na północy regionu, między jeziorem Maggiore a Doliną Aosty.

Odwiedzając Piemont warto mieć świadomość, że odległości tutaj są znaczne, dlatego warto mieć pod ręką samochód, a i GPS może okazać się strzałem w 10-tkę. Czego oczekiwać? Przede wszystkim spokojnego, wolnego tempa życia przez większość roku, życia którego tempo wyznacza cykl winorośli. Tutejsze jedzenie słynie w całych Włoszech, a najsmaczniejsza kuchnia lokalna nawiązuje do prostej i skromnej tradycji piemonckiej wsi. Zaledwie kilka powtarzających się potraw, ale za to jakie smaki!

Miejsca, które warto odwiedzić:


Przewodnik_Wlochy_Piemont_Produttori magnify Produttori del Barbaresco
“Najlepsze zrzeszenie winiarzy na świecie.” Tak się powszechnie nazywa Produttori, nie bez kozery, ponieważ ich wina to nieprzerwane pasmo sukcesów od 1958 roku, kiedy to zrzeszenie przybrało swój obecny kształt. Założone w 1894 roku, jest prawdopodobnie najstarszym na świecie zrzeszeniem winiarzy. Obecnie liczy 60 członków. Zrzeszenie kontroluje ponad 100 ha winnic, w których uprawia się głównie szczep Nebbiolo, z którego powstają głównie wina Barbaresco Barolo. Winiarze pełnymi garściami czerpią z całej listy wybitnych winnic, między innymi dwóch prawdopodobnie najlepszych: Asili i Rabaja. Produttori to dla wielu wzór. Nie ma lepszego miejsca, by poznać meandry terroir Barbaresco.

adres: Via Torino, 54, 12050 Barbaresco (Cn)
tel: +39 0173 635139
email: produttori@produttoridelbarbaresco.com
www.produttoridelbarbaresco.com



Przewodnik_Wlochy_Piemont_Burlotto magnify Comm. G.B.Burlotto
Rodzina Burlotto to jeden z pomników w historii Barolo. Ich firma leży z dala od centrum Barolo, gdzie skupia się większość producentów, co poniekąd działa na ich niekorzyść. Jednak jakość ich win w połączeniu z gościnnością, stylem i ciepłem rodziny sprawia, że będąc w Piemoncie po prostu trzeba ich odwiedzić. Ich wina nie idą na żadne ustępstwa, by przypodobać się współczesnemu podniebieniu, a mimo to pod wieloma względami przemawiają do wszystkich. Nie są wybitnie taniczne ani mocno zbudowane, jakie w powszechnym mniemaniu powinny być wina w tradycyjnym stylu Barolo. Są natomiast eleganckie, o głębokim smaku, lekkie, a przy tym świetnie się starzeją. Dodatkowym atutem wizyty w posiadłości rodziny Burlotto jest jej położenie – kilka kroków od wspaniałej restauracji Il Falstaf.

adres: Via Vittorio Emanuele 28, 12060 Verduno (CN)

tel: +39 0172 470122 (warto zadzwonić i umówić się przed przyjazdem)

email: burlotto@burlotto.com
www.burlotto.com



Przewodnik_Wlochy_Piemont_Marcarini magnify La Marcarini
Jeśli tym, co cenicie w Barolo są stanowczość i wielkość, koniecznie musicie odwiedzić winiarnię rodziny Marcarini. Ich Barolo Brunate i La Serra powoli, ale konsekwentnie zdobywały uznanie. Cenowo wciąż pozostają w zasięgu, mimo że stale wypadają najlepiej albo w czołówce podczas ślepych degustacji porównawczych. To wina, które wspaniale oddają charakterystykę terroir, a ich wina takie jak Dolcetto Boschi di Berri to wina z winogron z wiekowych winorośli, wyjątkowe i perfekcyjnie oddające potencjał i najlepsze cechy regionu.

adres: Piazza Martiri, 2, La Morra (Cn)
tel: +39 0173 50222
email: marcarini@marcarini.it, agriturismo@marcarini.it
www.marcarini.it

 

Odwiedzając Piemont po prostu trzeba znaleźć czas dla obu: Barolo i Barbaresco. Gmina Barolo, w przeciwieństwie do miejscowości o tej samej nazwie, jest dość rozległa i zróżnicowana. Warto wybrać się do Bra i Verduno, gdzie oprócz legend winiarskich można poznać zakątki, do których turyści raczej nie docierają. W La Morra, odwiedzając kolejnych producentów, można napawać się życiem wioski. W gminie Barbaresco koniecznie trzeba odwiedzić Barbaresco, Neive i Treiso, gdzie czas jakby stanął w miejscu. Czekają tu wspaniałe wina i chwile spędzone w innej, spokojniejszej epoce.


*Indicazione geografica tipica, w skrócie IGT, jest używaną we Włoszech klasą wina, pomyślaną jako odpowiednik francuskiego vin de pays (wina regionalnego).

 


tekst: Katarzyna
foto:
piemonte.localidautore.com
www.burlotto.com
sienaaustin.com

źródła:
www.snooth.com
www.vininova.pl
www.wikipedia.org
www.smakitalii.pl

Komentarze

Zaloguj się aby skomentować ten tekst

Zaloguj się do serwisu aby obserwować aktywność innych użytkowników i odbierać od nich wiadomości.