Przewodnik po świecie wina - Włochy - Piemont
Uważany za perłę włoskiego winiarstwa. Graniczy ze Szwajcarią i Francją, otaczają go łańcuchy Alp i Apeninów, stąd też nazwa regionu, którą można przetłumaczyć jako „podnóże gór”. Piemont posiada aż 52 okręgi z prawem do produkcji apelacji DOC i DOCG, a także największą liczbę win oficjalnie klasyfikowanych. Nie ma tu natomiast żadnego wina IGT*. Klimat panuje tu, jak na Włochy, dość surowy klimat: chłodna i śnieżna zima, lato przeważnie upalne i suche, wiosną i jesienią panują umiarkowane temperatury, a w porze zbiorów trzeba przygotować się na mgły. Większość tutejszych winnic położona jest na wyżynach Langhe i Monferrato, które na południowym wschodzie przechodzą w Apeniny. Część znanych win wytwarzana jest także u podnóża Alp, na północy regionu, między jeziorem Maggiore a Doliną Aosty. Odwiedzając Piemont warto mieć świadomość, że odległości tutaj są znaczne, dlatego warto mieć pod ręką samochód, a i GPS może okazać się strzałem w 10-tkę. Czego oczekiwać? Przede wszystkim spokojnego, wolnego tempa życia przez większość roku, życia którego tempo wyznacza cykl winorośli. Tutejsze jedzenie słynie w całych Włoszech, a najsmaczniejsza kuchnia lokalna nawiązuje do prostej i skromnej tradycji piemonckiej wsi. Zaledwie kilka powtarzających się potraw, ale za to jakie smaki!
Produttori del Barbaresco
Comm. G.B.Burlotto
La Marcarini
Odwiedzając Piemont po prostu trzeba znaleźć czas dla obu: Barolo i Barbaresco. Gmina Barolo, w przeciwieństwie do miejscowości o tej samej nazwie, jest dość rozległa i zróżnicowana. Warto wybrać się do Bra i Verduno, gdzie oprócz legend winiarskich można poznać zakątki, do których turyści raczej nie docierają. W La Morra, odwiedzając kolejnych producentów, można napawać się życiem wioski. W gminie Barbaresco koniecznie trzeba odwiedzić Barbaresco, Neive i Treiso, gdzie czas jakby stanął w miejscu. Czekają tu wspaniałe wina i chwile spędzone w innej, spokojniejszej epoce. *Indicazione geografica tipica, w skrócie IGT, jest używaną we Włoszech klasą wina, pomyślaną jako odpowiednik francuskiego vin de pays (wina regionalnego).
tekst: Katarzyna |