
Na terenach obecnej Styrii winorośl uprawiana była przez Celtów już w IV w. p.n.e. Spore zasługi w szerzeniu picia wina i jego uprawy przypisuje się też klasztorom. Książę Johann założył pod Marburgiem (dzisiejsza Słowenia) eksperymentalną winnicę z takimi szczepami jak Sauvignon Blanc, Traminer, Weiburgunder czy Riesling. Stawiał także na szkolenia młodych winiarzy, a jego działania byłby powodem założenia szkoły winiarskiej w Silberberg koło Leibniz, kształtującej kolejne pokolenia winemakerów. Większość upraw znajduje się przy granicy ze Słowenią. Winnice są rozproszone, a opady dwukrotnie większe niż w Burgenlandzie i Dolnej Austrii.
Hutter W maleńkiej winnicy (8 ha) wyrabia się jednej z najbardziej finezyjnych win regionu. Od Muskateller, Sauvignon Blanc, czy Welschriesling, aż po Uhudler, poprz St. Laurent, Zweigelt, a nawet Merlot czy Shiraz. Wina określone „Eruption” całkowicie oddają ducha winnicy, jej filozofię. Franz Hutter – główny enolog i winemaker – kładzie ogromny nacisk na ręczną pracę w winnicy. Franz jest także autorem wielu projektów, na przykład ten o nazwie „Burgenweinbau”; postanowił odnowić 3 ha winnicę w zamku Riegersburg.
Adres: Weingut Hutter, 8330 Feldbach, Reiting 2,
tel. +43 (0) 3152-4422, fax. +43 43 (0)3152-4422-4,
e-mail: franz@hutter-wein.at, www.hutter-wein.at
Wohlmuth W środkowej części regionu w posiadłości Wohlmuth na 75 ha winorośl uprawia cała rodzina. Od osesków, poprzez dorosłych, aż po seniorów. Obecny winemaker, Gerhard junior po wizytach w RPA, Włoszech i Nowej Zelandii zaczął reformować winnicę, czego efektem są jedne z lepszych win w regionie. Smaczku dodaje fakt, że jest to najwyżej położona winnica w Styrii (około 680 m n.p.m.). Odwiedzając winnicę warto spytać o wino Chardonnay Gala 2007, które swoją mocą i soczystością potrafi niemalże uwieść.
Adres: 8441 Fresing/Kitzeck, Fresing 24,
tel. 34-562303, fax. 34-456-2121,
e-mail: wein@wohlmuth.at, www.wohlmuth.at
Erwin Sabathi W Sabathi uprawia się wyłącznie białe wina; Sauvignon Blanc, Traminer czy też Morillon dają tutaj świetne wina. To rodzinny interes – Erwin wraz z braćmi Gerdem i Christophem tworzą dobre trio, które odzwierciedla się także w tworzonych przez nich winach. Klassik – lekkie i świeże wina, Lagen – selektywnie zbierane winogrona z najlepszych stanowisk, czy wreszcie Merveilleux, winifikowane w małych beczkach.
Adres: Erwin Sabathi, 8463 Leutschach, Possnitz 48,
tel. 34-454-265, fax. 43-3454265-6.
E-mail: weingut@sabathi.com, www.sabathi.com
Domaine Muller Na 32 ha winnicy powstaje niemal każdy szczep charakterystyczny dla regionu, zarówno jeśli chodzi o białe, jak i czerwone wina. Do posiadłości należy najstarsza zarejestrowana parcela w regionie – Untereranzried. Gleba to głównie margiel, łupki oraz grafit. Najlepsze wina posiadają przedrostek „Der”.
Adres: 8522 Grob St. Florian, Grazer Strase 71,
tel. 34-464-2155, fax. 34-464-2116-25,
e-mail: office@muller-wein.at, www.domaene-mueller.at
Drugi co do wielkości region Winiarski Austrii nie przestaje zadziwiać. Liczne trasy winne, które można pokonywać na rowerze (nawet po degustacji i przy znikomym zainteresowaniu tamtejszych służb porządkowych) od winnicy do winnicy sprawiają, że ani się obejrzymy, a popołudniowy kieliszek wina staje się późnowieczornym.
tekst: WineMike foto: Vinorama
Genuss źródło:
Falstaff Wine Guine 2010/2011 |