Ta witryna wykorzystuje pliki cookie, dowiedz się więcej Zgadzam się

Róż kolorem lata?

 

 

Różowe wino kojarzy się z lekkością, przyjemnością, zabawą, dlatego zupełnie naturalnie łączy się z wakacjami. Można je pić o każdej porze dnia, latem i zimą. Delikatne i ożywcze, łączy w sobie najlepsze cechy czerwonego i białego: jedwabisty posmak i świeżość. Mimo że wielu specjalistów różowe odsądza od czci i wiary jako produkt czysto komercyjny albo, o zgrozo, wino dla kobiet, warto na własnych kubkach smakowych przetestować słuszność tego założenia. Zwłaszcza w upalny dzień przy plaży albo nad basenem.

Skąd się bierze?

Roz_kolorem_lata_statki_prowansja magnify Wyrób wina różowego przypomina produkcję białego wina, tyle że z ciemnych winogron. Skórki pozostawione są z moszczem, tak jak przy wytwarzaniu wina czerwonego, aż do momentu otrzymania należytego koloru. Proces maceracji skórek przerywany jest najczęściej po kilku godzinach, w skrajnych przypadkach trwa do dwóch dni. Czas fermentacji różowego wina ze skórkami zależy od rodzaju winogron (na przykład w przypadku szczepów Pinot Noir czy Gamay można sobie pozwolić na dłuższą macerację, ponieważ winogrona te mają jaśniejsze skórki) oraz efektu zamierzonego przez enologa. Następnie wino odcedza się i odciska w sposób podobny do stosowanego przy produkcji białego wina.

Roz_kolorem_lata_grapes magnify Różowe wina produkuje się z czerwonych szczepów winogron, aczkolwiek obecnie, coraz częściej można spotkać te wina tłoczone z białych winogron, np. Pinot Gris, zmieszanych z czerwonymi.

Różowe wina mają przeróżne odcienie: od blado-pomarańczowego do głęboko łososiowego, a nawet purpurowego. Kolor zależy od rodzaju winogron i zastosowanej technologii produkcji.

W porównaniu do innych rodzajów wina różowego produkuje się niewiele, ponieważ najgorzej znosi długie przechowywanie. Poza pewnymi wyjątkami różowe wino powinno być wypite w ciągu dwóch lat od daty fermentacji.

Różowe wino wytwarza się ze szczepów: Cabernet Sauvignon, Cabernet Franc, Syrah, Pinot Noir, Merlot, Grenache, Gamay, Sangiovese, Nebbiolo, Montepulciano, Tempranillo, jak również szeregu szczepów endemicznych (lokalnych). Niejednokrotnie różowe są mieszanką (blend) takich szczepów jak: Grenache, Cinsault i Mourvédre.

Rose, blush, white?

Istnieje kilka określeń win różowych. W Europie najczęściej funkcjonują jako rose, nie należy mylić z włoskim rosso, które określa czerwone wina. W Stanach Zjednoczonych najczęściej do nazwy szczepu dodaje się white, przede wszystkim w przypadku Zinfandela. W Europie Południowej i w Stanach Zjednoczonych bardzo długo wina różowe określano też mianem blush, które w tej chwili najczęściej funkcjonuje w Kanadzie. Coraz popularniejsze natomiast staje się określenie bush, które określa wina powstające z rozkrzewionych winogron o bardzo intensywnym smaku.

Roz_kolorem_lata_kieliszki magnify Wino różowe znane jest od dawna, chociaż największą popularność zdobyło w Stanach Zjednoczonych, dokładniej w Kalifornii, kiedy na scenę wkroczył tzw. biały Zinfandel. Różowe wina są łagodniejsze, sprawiają wrażenie słodszych, mimo takiej samej zawartości cukru jak w innych winach, więc szybko zdobyły popularność wśród Amerykanów. Ponadto często, zwłaszcza w Stanach, wcześniej przerywa się fermentację różowego wina, żeby uzyskać wino nieznacznie słodsze i o mniejszej zawartości alkoholu. Właśnie dlatego różowe wina są tak cenione przez tych, którzy rozpoczynają swoją przygodę z winem, chociaż równocześnie mogą ich rozczarować delikatną strukturą.

Różowe pochodzące z Europy są w większości wytrawne, natomiast, te pochodzące ze Stanów Zjednoczonych są zdecydowanie słodsze.

Wiek i temperatura

Wszystkie wina różowe powinny być pite dobrze schłodzone i młode. Vins de primeur podaje się zwykle w temperaturze 10-12°C, ale zdarza się też, że zalecana temperatura to 6-12°C, w zależności od wieku wina. To, że zalecane temperatury podawania wina znacznie się różnią, nie powinno nikogo zrażać.

Pamiętajmy, że po wlaniu do kieliszka wino ociepla się natychmiast o 1-2°C, dobrze więc je dawkować. Często wino schładza się bardzo niskiej temperatury, żeby zamaskować jego wady.

Wytrawne różowe wina

Ojczyzną różowych win wytrawnych jest Prowansja. Z najstarszych winnic Côtes de Provence pochodzą różowe wina o światowej renomie – aromatyczne, o mocno owocowym charakterze. Jednak mianem najlepszego różowego wina cieszy się różowe wino Tavel, pochodzące z Côtes du Rhône – o zdecydowanym, bogatym smaku, delikatnej, różowej sukni i kwiatowo-pieprznym bukiecie.

Swą popularność różowe wina zawdzięczają w dużej mierze niezwykłej różnorodności kolorów, aromatów, tekstury, intensywności i gęstości. Oto kilka przykładów:

Roz_kolorem_lata_Prowansja magnify - wina z Côtes de Provence, będące mieszanką Cabernet Sauvignon, Cinsault i Grenache: blado-łososiowa barwa, mineralne aromaty, krucha kwasowość dla win;

- wina z regionu Saumur w Dolinie Loary: głęboka łososiowa barwa, aromaty truskawek i dojrzałego melona, krucha kwasowość i wypełniający usta ciężar Cabernet Franc;
 
- włoskie Barchetto d’Acqui: lekko rubinowy kolor, szczypiący dwutlenek węgla, aromat gronowy, wzmacniająco rześka struktura;

- różowe Rioja tłoczone z Garnacha i Tempranillo: pomarańczowo-różowe, aromat korzenno-ziołowy, rześka kwasowość z nutką słodyczy;

- różowe wina kalifornijskie z winogron Pinot Noir: różowa barwa, intensywny aromat, odrobina słodyczy.

W znakomitej większości, różowe wina wytrawne produkowane są w Europie:
- Francja: Prowansja, dolina Loary, płd dolina Rodanu (Lirac, Tavel), Burgundia (Marsannay),
- Włochy: Abruzzo (Cerasuolo), Bardolino (Chiaretto), Salento okolice Puglia,
- Hiszpania: Navarra, Rioja, Catalonia,
- Portugalia: szereg regionów w całym kraju.

Co decyduje o jakości wytrawnych win różowych?

Równowaga pomiędzy kwasowością a słodyczą i koncentracja aromatów.

Rumiane różowe wina (blush)

Roz_kolorem_lata_butelki magnify Ojczyzną win różowych blush jest Kalifornia. To delikatne, aromatyczne wina z dominująca nutą słodyczy, o niskiej zawartości alkoholu. Słodycz i niski poziom alkoholu wina zawdzięczają winiarzom, którzy pozostawiają w winie niesfermentowany cukier albo dosładzają wytrawne wino niesfermentowanym sokiem.

Termin blush, tłumaczony na polski jako 'rumiany', powstał kilkadziesiąt lat temu wraz z pojawieniem się White Zinfandel.

W owym czasie, na rynku amerykańskim wina różowe uważane były za produkt gorszej jakości od 'prawdziwych' win czerwonych i białych. To zaważyło na zmianie taktyki marketingowej i winiarze z Napa Valley postanowili nazwać swoje nowe wino od nazwy szczepu (Zinfandel) i określać je mianem blush.



tekst: Katarzyna
foto:
www.msdrinkwell.files.wordpress.com
www.anjperez.hubpages.com
www.kitchenrap.blogspot.com
www.provencewineusa.com
www.melbel.hubpages.com
źródła:
www.festus.pl
www.mojewino.pl
www.forbes.pl
www.winarozowe.blogspot.com
www.snooth.com
www.romanticarestaurant.co.uk

Komentarze

Zaloguj się aby skomentować ten tekst

Zaloguj się do serwisu aby obserwować aktywność innych użytkowników i odbierać od nich wiadomości.